Quatre de cada deu companyies en el dia d'avui no compten amb cap gestor especialitzat que treballi per desenvolupar pràctiques sostenibles, segons es desprèn un estudi elaborat pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 i la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial de Nacions Unides.

A l'informe s'especifica, a més, que amb prou feines el 31% de les empreses compten amb una persona o un departament específic per a aquest àmbit que depengui directament del màxim càrrec de l'empresa, sent aquest últim en un 13% dels casos el que es responsabilitza de les polítiques de sostenibilitat de l'empresa.

Així mateix, s'evidencia que el 32% empreses no disposa ni d'una estratègia en sostenibilitat ni compte amb plans específics en aquest àmbit.

A la presència d'experts en sostenibilitat dins de les pròpies organitzacions, se suma la formació en aquest camp, l'assessorament extern i l'atenció personalitzada a la qual acudeixen moltes empreses per adquirir coneixements en àmbits com la descarbonització i la reducció de l'impacte mediambiental.

Una mesura pionera al sector que s'ha presentat recentment és la iniciativa impulsada per CaixaBank que ofereix un pla individualitzat d'assessorament i informació específica perquè cada empresa clienta de l'entitat, la facturació de la qual no superi els 500 milions d'euros, pugui beneficiar-se de les oportunitats que brinda la transició sostenible mitjançant un equip de 150 gestors especialitzats en aquest camp. A més, ofereix solucions de finançament a mida en funció de criteris sostenibles, sent referent en aquest àmbit tant a escala europa com a Espanya.

Un altre exemple és el de les diferents cambres de comerç espanyoles que ofereixen programes específics d'assessorament i acompanyament a les empreses en temes de sostenibilitat i que en alguns casos inclou ajuts econòmics directes.

Així mateix, també existeixen els serveis focalitzats en aquesta àrea com el que ofereixen les consultores especialitzades que majoritàriament ofereixen suport per implementar estratègies d'ESG i assistència legal sobre les recents regulacions en la matèria que ja obliguen a moltes corporacions a traçar plans de sostenibilitat.

Jaime Silos, director de Desenvolupament Corporatiu de Forética, entitat referent que vetlla perquè les organitzacions integrin els criteris ESG, va destacar que veuen "com les companyies, davant d'una realitat cada vegada més complexa i exigent, van incorporant i desenvolupament competències en totes aquestes àrees" per la qual cosa la figura del gestor especialitzat en sostenibilitat pot ajudar les empreses perquè avancin cap a la transició verda.

"Donar resposta a les expectatives dels grups d'interès i dels reguladors, exigeix un alt grau de coneixement", com pot ser l'afectació de les noves directives europees en matèria de sostenibilitat. Precisament, Silos va afirmar que "Europa està liderant l'impuls regulatori en matèria de sostenibilitat a nivell mundial i això es va traduir en un conjunt ampli i dinàmic de directives que orbiten entre les principals polítiques de sostenibilitat de la Comissió Europea", que van des del Green Deal al Pla de Finances Sostenibles, que per exemple, forcen el sector empresarial a augmentar els seus estàndards de transparència i governança, mentre que el sector financer s'ha vist obligat a publicar les seves carteres d'inversió partint de criteris ESG.

Falta d'avenços

No obstant això, la realitat és que fins ara hi ha hagut un avenç poc significatiu per part de les empreses espanyoles a l'hora d'avançar cap a una transició sostenible, una tendència que també s'està donant a la resta del món. Així ho corrobora una recent enquesta realitzada a 2.800 líders empresarials de tot el món que revela que la majoria de les companyies han realitzat avenços insuficients o fins i tot han retrocedit en la consecució dels ODS previstos a l'Agenda 2030, un fet que podria venir determinat per factors conjunturals com la inflació i la pujada de tipus i factors estructurals com la falta d'incentius o la gestió de les cadenes de subministrament.

En aquest sentit, només un 15% dels propòsits previstos en els ODS van en la línia de ser complerts per part de les empreses, segons un recent informe del Pacte Mundial de l'ONU, que especifica que el sector privat juga un rol crucial en l'aplicació dels ODS i que els avenços en aquesta matèria encara són millorables. Per això s'advoca perquè les empreses emprenguin accions col·laboratives i creïbles perquè hi hagi experts responsables en sostenibilitat perquè estableixin polítiques lligades als ODS.

A aquest aspecte Jaime Silos va considerar que els ODS han patit revessos importants en el context de permacrisis dels últims anys, però recorda que "no s'ha d'oblidar que molts dels elements dels ODS afecten contextos on la capacitat del sector privat és limitada i, per això, l'estancament de molts objectius no significa necessàriament que les empreses hagin abandonat la sostenibilitat". Ho exemplifica assegurant que les empreses europees líders en sostenibilitat cotitzen amb una prima del 22% respecte a la mitjana del mercat, el que segons el seu parer "revela una expectativa de transformació de sistemes en el que les companyies sostenibles seran les protagonistes del canvi".