Dies moguts pel divorci del Regne Unit i la Unió Europea. Aquesta setmana, la primera ministra britànica, Theresa May, va acceptar les bases de l'acord proposat per la Unió Europea de cara a les relacions futures després del Brexit, un acord que no ha agradat a tothom, ja que ha suposat les dimissions avui del ministre britànic per al Brexit, Dominic Raab, la ministra britànica de Treball i Pensions, Esther McVey i el secretari d'Estat britànic per a Irlanda del Nord, Shailesh Vara.
Amb tot, el Regne Unit es divorciarà d'Europa però no de Catalunya. Així ho ha explicat avui la Cambra de Comerç Britànica i l'ambaixador britànic a Espanya, Simon Manley, en una conferència a la Torre del Banc Sabadell sobre les relacions comercials entre el Regne Unit, Catalunya i Espanya, en què ha assegurat que el Regne Unit és el primer país europeu en inversió estrangera a Espanya i el segon mundial, cosa que "no té perquè canviar".
El conseller delegat d'ACCIÓ, Joan Romero, també ha participat a la trobada oferint un repàs de l'activitat empresarial catalana, que actualment compta amb relacions comercials xifrades en més de 70.000 milions d'euros en exportacions; unes exportacions que fa set anys que creixen. A més, Romero assegura que comparant el darrer quinquenni amb el quinquenni anterior, l'augment del comerç exterior català ha estat del 33%.
Catalans i britànics, socis "fluïds"
"Tenim una relació molt fluïda i extensa amb el Regne Unit, amb relacions molt continuades", ha explicat Romero. "Fa just 10 dies portàvem start-ups catalanes a la borsa de Londres, i una de les primeres oficines d'ACCIÓ a l'exterior la vam obrir a Londres el 1989", explica el conseller delegat d'ACCIÓ.
En xifres, les exportacions catalanes al Regne Unit van superar els 4.000 milions d'euros l'any passat, i Catalunya compta amb unes 2.200 empreses que exporten allà de manera regular. Pel que fa a la inversió estrangera, fins a 660 empreses britàniques operen amb seu productiva a Catalunya, donant feina fins a gairebé l'1% de la població.
En paraules de l'ambaixador, hi ha més de 600.000 britànics establerts a Espanya i "desitgem que tot i el Brexit, aquests ciutadants segueixin vivint, estudiant, treballant i invertint a Espanya com fins ara". A més, ha afegit que "les exportacions catalanes no han fet més que aportar força al Regne Unit", xifrades en 35.000 milions d'euros, i això "no volem que canviï", ha assegurat Manley.
La inversió britànica creix a Catalunya
Les dades del baròmetre presentat avui sobre la inversió britànica a Catalunya i Espanya demostra que, tot i que la Inversió Estrangera Directa (IED) mundial a Catalunya ha experimentat els darrers anys una lleugera desacceleració, la IED britànica ha experimentat un repunt pel que fa a la inversió a Catalunya, especialment en el sector de la construcció, situant-se a nivells superiors de la seva mitjana històrica.
De fet, durant el primer semestre del 2018, els fluxos d'inversió britànica a Catalunya van augmentar notablement, concentrats sobretot als sectors de la immobiliària, la construcció i el comerç majorista. En xifres, el primer semestre del 2017 la inversió britànica a Catalunya es xifrava en 63,5 milions; enguany, el primer semestre del 2018, la inversió anglesa a Catalunya ha registrat els 84,8 milions d'euros.
Romero, per la seva banda, ha contextualitzat aquest augment de la inversió: "En els anys 80-90 el tipus d'inversió era principalment enfocada a producció. A principis dels anys 2000 vam començar a tenir serveis compartits, i actualment hi ha tercera onada del tipus d'inversió, enfocada també a centres de tecnologia i innovació".
Amb tot, des de la Cambra Britànica asseguren que les empreses britàniques establertes al país o que exporten a Catalunya o Espanya es mostren "en general força optimistes", ja que no es preveu que canviïn les relacions comercials amb països europeus.