Fins a quin punt les variacions del preu del gas es transmeten als preus de l'electricitat? Un grup d'investigadors de la UOC, encapçalats per Stephania Mosquera i Jorge M. Uribe han dissenyat un model estadístic que permet observar la magnitud d'aquest fenomen en períodes de relativa escassetat o abundància de generació elèctrica. "Gran part de l'explicació d'aquesta pujada en els preus de l'electricitat rau en els màxims històrics observats en els preus internacionals del gas natural, impulsats al seu torn per una demanda efectiva més gran per part dels països asiàtics, després de deixar enrere els efectes econòmics negatius de la pandèmia", ha explicat Uribe. 

Quan la demanda d'electricitat no es pot cobrir en un primer moment amb fonts més verdes, segons el sistema actual les centrals de generació tèrmica ofereixen la seva capacitat al mercat. Per a l'investigador, aquestes plantes, encara que generen electricitat de manera bastant ineficient en comparació amb les fonts renovables, actualment són necessàries perquè el sistema pugui garantir el subministrament d'electricitat a tothom que ho necessiti i d'aquesta evitar "conseqüències nefastes per al benestar de les persones i l'economia". 

Molts factors 

Però... les pujades com les que estem vivint ara del preu de l'electricitat són un fenomen temporal o són característica permanent del mercat?  Segons expliquen els investigadors, aquesta no és una pregunta de resposta fàcil, ja que depèn de factors que comprenen des de la política, la tecnologia, l'economia fins al clima. "Són sistemes molt complexos per separat i no cal dir que la complexitat i la dificultat analítica augmenten enormement quan s'estudien conjuntament, que és el que cal fer per entendre el mercat elèctric. Malgrat tot, podem analitzar les dades disponibles per fer-nos una primera idea del que podem esperar en el futur", aclareix el professor de la UOC.

El nou model ideat pels investigadors consta d'un conjunt d'indicadors relacionats amb els preus de mercat i amb diferents variables climàtiques. Així, permet identificar la ràtio de transmissió del preu del gas natural al preu de l'electricitat en períodes en els quals l'electricitat és relativament barata o cara. Per fer-ho, s'ha dut a terme una anàlisi exhaustiva de les dades dels mercats d'electricitat de tretze països europeus durant tot un any,  des del 31 de març del 2011 fins al 3 de setembre del 2021, un moment en què, després dels canvis de tarifes del preu de la llum, aquest es va començar a desbocar.

Proporcional? 

"Hem observat que, si la fórmula proporciona un nombre més gran que 1, indica que el preu del gas natural es transmet al preu de l'electricitat en una proporció més elevada quan l'electricitat és cara que quan és barata", comenta Uribe. "Si la relació entre els dos preus fos sempre la mateixa, sense que importés a quant es cotitza l'electricitat, només caldria que es produís una reducció dels preus del gas natural en el futur per observar una baixada proporcional en els preus de l'electricitat", afegeix. Efectivament, en la majoria de països analitzats, aquesta xifra és més gran que 1. L'únic que s'hi situa per sota és Finlàndia (0,8), mentre que a Portugal és el més alt: 18,6. 

Malgrat tot, l'efecte del gas natural sobre l'electricitat és molt diferent entre els països analitzats, segons si es tracta d'un mercat amb relativa escassetat o abundància en la generació elèctrica. És a dir, als països estudiats, les variacions del preu del gas no es traslladen amb la mateixa força als preus de l'electricitat en aquests dos escenaris de mercat. Hi ha països més vulnerables i suporten un encariment molt més elevat de l'electricitat en períodes d'escassetat en la generació. En aquests casos, en els períodes d'abundància, no experimenten una baixada proporcional dels preus de l'electricitat.

Espanya, tendència a l'alça 

Segons les estimacions, la dada d'Espanya és 12,4, que és el resultat de dividir l'efecte del gas natural sobre l'electricitat, quan el preu de l'electricitat és alt, sobre l'efecte quan l'electricitat té un preu baix. "Aquesta ràtio indica clarament que el preu es transmet més a l'alça (quan els preus tendeixen a ser alts) que a la baixa (quan tendeixen a ser baixos). Es transmet 12,4 vegades més quan l'electricitat és cara. És a dir, en mercats d'abundància per a la generació elèctrica, les pujades mai no són compensades amb reduccions de la mateixa proporció", adverteix l'investigador.

Tot i que en la majoria de casos la ràtio és més gran que 1, hi ha diferències abismals entre el 0,8 de Finlàndia i el 18,6 de Portugal. De fet, l'aplicació dels models proposats alerta sobre la necessitat d'avançar en la compressió dels mecanismes de formació de preus del mercat elèctric peninsular, que tenen de lluny les ràtios més altes, i sobre la necessitat d'avançar polítiques públiques que permetin aïllar els consumidors elèctrics més vulnerables del tipus de conseqüències econòmiques no volgudes que observem avui dia.