Amb la voluntat d’aprofundir en el coneixement i reduir la nostra petjada ambiental, la Fundació Repsol ha presentat aquest dimarts la Càtedra en Transició Energètica, un nou estudi que neix amb la finalitat “d'investigar i divulgar el pas de l’espècie humana pel planeta”, segons paraules de Joan Elias, rector de la Universitat de Barcelona, institució que acull els estudis.

La transició energètica és necessària per evolucionar cap a un model energètic més sostenible i respectuós amb el medi ambient

Precisament aquest mateix dimarts, el congrés ha donat suport a declarar Espanya en situació d’emergència climàtica. Aquesta acció permetrà comprometre l’executiu a posar en marxa polítiques i accions necessàries per fer front al canvi climàtic.

 MG 7587

A la presentació de la càtedra el president de Repsol, Antonio Brufau, ha apuntat que “tots formem part de la transició”. El president de la companyia ha posat en relleu el paper de les energies renovables, concretament de l’ús del sol i del vent com a recursos a aprofitar. Brufau s’ha mostrat contundent quan ha afirmat que en aquest punt en què ens trobem “no valen les mesures exclusivament aplicables per a una regió en concret que no tinguin a veure amb la resta del planeta”. S’ha d’actuar conjuntament i tenir en compte la resta de països per evolucionar cap a una transició energètica que prioritzi les energies renovables i el medi ambient. 

Antonio Brufau: “Tots consumim més energia de la que hauríem de consumir”

Snapseed

Suport a l’Acord de París

L’Acord de París estableix un pla d’acció mundial que estableix el límit de l’escalfament global per sota els 2ºC. A la conferència de París sobre el clima (COP21) celebrada el desembre del 2015, 195 països van signar el primer acord vinculant mundial sobre el clima.

Repsol es mostra fermament compromesa amb l’aspiració de limitar a 2ºC l’increment de la temperatura mitjana global del planeta respecte als nivells preindustrials, un escenari que suposa que a la segona meitat d’aquest segle les emissions netes de CO2 a l’atmosfera haurien de ser 0.

La companyia ja fa temps que actua per fer front a aquesta reducció. De fet, en el període 2006-2018 ha aconseguit reduir les seves emissions a 4,9 milions de tones de CO2 en la seva activitat.

Acord de Paris

En què consisteix la càtedra?

L’estudi està orientat en quatre fases que han de servir per donar resposta a les necessitats urgents i els efectes del canvi climàtic, que a dia d’avui ja ens afecten:

  • Observatori mundial de CO2 per analitzar i avaluar la situació global.
  • Challenge pels estudiants que discuteixen i debaten el tipus d'actuacions que es poden dur a terme per combatre el canvi climàtic.
  • Work shops amb líders tècnics per donar resposta a les necessitats.
  • Difusió de la feina que s'està fent.

El director de la càtedra, Mariano Marzo, catedràtic d’estratigrafia i professor de recursos energètics i geologia del petroli de la UB, ha detallat que “el gran repte del segle XXI és adoptar mesures per combatre l’escalfament global”. Marzo ha apuntat que des de la revolució industrial del segle XX som els responsables de l’escalfament del planeta, més enllà dels cicles climàtics naturals.

Mariano Marzo: “Som nosaltres qui hem generat el problema i som nosaltres qui n'hem de trobar les solucions”

La transició energètica ha arribat per quedar-se i té una àmplia acceptació social i governamental que requereix innovació. “Necessitem una gran coalició”, ha recalcat Marzo.

Snapseed (3)

A la presentació hi ha assistit el conseller de territori i sostenibilitat, Damià Calvet, que ha advertit que convidarà els membre de la càtedra en transició energètica a la cimera d’emergència climàtica, ja que, segons el conseller, “som en un camí sense retorn que exigeix un canvi de mentalitat individual i col·lectiva”.

Damià Calvet: “Sense ciència no hi ha veritat. I la càtedra és això: ciència per aportar veritat i llum per fer front a un repte que tenim”

Calvet ha fet referència als moviments socials que reflecteixen els neguits socials com Fridays for future, iniciatives que posen en relleu la problemàtica que hi ha i que, segons paraules del mateix conseller, “ajuden a ser-ne més conscients per continuar avançant”.

 MG 7560

La càtedra en transició energètica neix per impulsar el coneixement i el debat científic

L’acte s'ha tancat amb paraules del rector de la UB, que ha acabat defensant la institució que governa i l’objectiu que persegueix: “El paper de la universitat pública és fer ciutadans lliures, crítics i bons professionals, que afrontin els problemes amb què es troba la societat”. El mateix Elias ha aprofitat l’ocasió per demanar més finançament de les institucions.