Repsol va obtenir un benefici net de 1.392 milions d'euros en el primer trimestre de l'any, després de disparar els seus guanys un 115% respecte als 648 milions del mateix període de l'exercici anterior, impulsat per l'alça en els preus dels hidrocarburs, que van escalar a màxims des de 2008. El context alcista en els preus dels hidrocarburs, ja en una clara recuperació des de 2021 i aguditzada per l'esclat de la guerra a Ucraïna, ha portat a un cru Brent cotitzant a una mitjana de 102,2 dòlars per barril en el trimestre, davant els 61 dòlars del mateix període de l'any, mentre que el gas Henry Hub es va pagar a una mitjana de cinc dòlars per MBtu, a prop del doble que fa un any, quan cotitzava a 2,7 dòlars.
El resultat net ajustat del grup, que mesura específicament la marxa dels negocis, va assolir els 1.056 milions d'euros en el primer trimestre de 2022, davant els 471 milions d'euros del mateix període de 2021, impulsat pel comportament de l'àrea d'Exploració i Producció.
El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, ha destacat que aquests resultats "demostren la fortalesa" del model de negoci integrat del grup i "l'encertada senda" del pla estratègic. "El 2022 continuem avançant en la nostra transformació i en els nostres objectius de descarbonització, aportant valor als nostres accionistes i demostrant responsabilitat a l'hora de subministrar energia als clients," ha afegit.
Per la seva part, el flux de caixa operatiu de la companyia es va situar a març en 1.091 milions d'euros, per sobre també del registrat en el primer trimestre de 2021. Excloent el fons de maniobra, aquest número s'incrementa fins als 3.064 milions d'euros, amb una pujada 1.437 milions respecte a la xifra comparable del mateix període de l'any anterior. Respecte al deute net del grup presidit per Antoni Brufau, a tancament de març era de 5.900 milions d'euros, lleugerament superior a la xifra de finals de desembre, quan ascendia 5.762 milions, degut, principalment, a l'increment del circulant derivat de la forta pujada de preus de les matèries primeres.
Millora del dividend
Mentrestant, la liquiditat de la companyia es va situar en 9.823 milions d'euros, suficient per cobrir 3,5 vegades els venciments de deute a curt termini, per sobre de les 2,95 vegades del tancament de 2021. La forta generació de caixa s'ha reflectit, des del passat exercici, en una millora de la retribució als accionistes, que el passat 11 de gener van rebre un dividend brut de 0,30 euros per acció.
Addicionalment, el consell d'administració ha proposat a la junta general ordinària d'accionistes, que se celebra el pròxim 6 de maig, una millora del dividend en efectiu d'un 5%, fins als 0,63 euros per acció, juntament amb una reducció del capital social, mitjançant amortització de 75 milions d'accions pròpies, representatives aproximadament del 4,91% del capital social de Repsol.
En aquest entorn i segons l'establert pel seu pla estratègic per aportar valor als accionistes, l'energètica va dur a terme un programa de recompra d'accions que va suposar l'adquisició d'11,6 milions de títols.
Àrees de producció
Per àrees de negoci, va destacar l'aportació d'Exploració i Producció, que desenvolupa tota la seva activitat fora d'Espanya, representant el 69% del resultat net ajustat del grup, amb uns guanys de 731 milions d'euros fins al març, més del doble dels 327 milions d'euros de fa un any, impulsat per la pujada de preus del cru i del gas i la seva focalització en projectes d'alta rendibilitat. Per la seva part, les estacions de servei que la companyia té a Espanya -més de 3.500- van representar alguna cosa menys del 5% del total del resultat net ajustat.
També va millorar la seva aportació l'àrea Industrial, amb un resultat que va assolir els 236 milions d'euros, davant els 73 milions del mateix període de 2021, amb la clara millora en el negoci de Refino, a causa d'uns volums majors als de fa un any, en el qual es va veure llastat per la pandèmia. Per la seva part, l'àrea de Comercial i Renovables, amb un resultat de 117 milions d'euros, va millorar lleugerament el seu acompliment respecte al mateix període de l'exercici anterior, marcat per les restriccions a la mobilitat derivades de la pandèmia i els efectes de la tempesta Filomena.
En l'àmbit de la mobilitat, Repsol va reforçar el seu compromís amb els clients en els primers mesos d'aquest any i va ser el primer operador a Espanya que va establir descomptes voluntaris a les seves estacions de servei davant de la pujada de preus dels carburants provocada per la invasió d'Ucraïna. Així, els descomptes de la companyia, que van començar el passat 16 de març, van més enllà de la bonificació de l'Estat, amb una rebaixa total que assoleix per als usuaris de la seva aplicació Waylet -que ha assolit els quatre milions de clients- i clients professionals de Solred un mínim de 30 cèntims d'euro per litre de combustible.
En Renovables i Generació Baixa en Carboni, Repsol va tancar al març un acord amb la societat d'inversió TRIG per a la venda d'una participació del 49% en el projecte fotovoltaic Valdesolar (Badajoz). L'operació, que suposa valorar el 100% d'aquest actiu en 239 milions d'euros, se suma a la realitzada el novembre de l'any passat perquè el grup Pontegadea es fes amb el 49% de l'eòlic Delta. En l'actualitat, la multienergètica compta amb més de 3.800 megawatts (MW) de capacitat total instal·lada de generació de baixes emissions.