El president de Repsol, Antoni Brufau, ha anunciat aquest dilluns que la companyia petrolera invertirà 1.400 milions d'euros al complex de Tarragona en projectes de transició energètica fins a l'any 2025. La inversió forma part del Pla Estratègic 2021-2025 de la companyia, dotat globalment de 18.300 milions.
Per tal abordar aquesta transformació, Repsol ha anunciat que es recolzarà en quatre grans pilars: l'eficiència energètica, l'economia circular, l'hidrogen renovable i la captura i ús de CO₂. Amb tot això, l'objectiu de l'empresa és avançar cap a una descarbonització de l'economia i propiciar un nou impuls industrial basat en la digitalització i la tecnologia.
Per a això Repsol contempla convertir el Complex Industrial de Tarragona en un pol per a projectes centrats principalment en l'economia circular i que sumen una inversió de més de 1.400 milions d'euros fins al 2025. El Complex ja ha iniciat la seva transformació per a convertir-se en un pol multienergètic, amb iniciatives com la producció d'un primer lot de biojet, un combustible creat a partir de biomassa i residus.
A més, Repsol, també vol convertir Tarragona en la primera planta de la península Ibèrica per a la fabricació de polímers d'alta resistència a l'impacte, preveu la construcció d'una planta de producció de biocombustibles avançats, una instal·lació per a produir plàstics a partir del reciclatge de materials post consum i la implementació de tecnologies per a millorar l'eficiència en el consum de matèries primeres i d'energia en els seus processos productius.
Aquestes iniciatives pròpies i altres que Repsol està promovent en l'actualitat amb socis s'han inclòs en el programa Catalunya Next Generation, que impulsa la Generalitat. Juntament amb Cal·lípolis, serviran d'efecte tractor per a altres empreses i seran, per tant, un gran suport per a l'economia de la zona en els pròxims anys.
Amb elles, Repsol està disposada a liderar la transformació del Pol Petroquímic de Tarragona perquè continuï sent líder en el sud d'Europa. Per a garantir aquest impuls també és necessari el suport de les institucions i un entorn regulador que permeti i habiliti aquesta aposta inversora, orientada a l'economia circular i d'un marcat caràcter tecnològic i digital.
Què és Cal·lípolis?
Brufau ha anunciat aquest paquet d'inversions a Tarragona en l'acte de presentació del projecte Cal·lípolis, que la petroliera impulsa juntament amb el Port de Tarragona i l'Ajuntament de Vila-seca que té la recuperació econòmica del Camp de Tarragona com un dels seus grans objectius.
Per arribar a aquest objectiu, els impulsors del projecte preveuen una inversió total de 260 milions d'euros i la creació de més de 4.000 llocs de treball per tal d'ampliar la zona d'activitats logístiques del Port de Tarragona, millorar la competitivitat de la indústria petroquímica i promoure accions relacionades amb el medi ambient. Aquestes inversions aniran destinades a 11 projectes innovadors.
Aquests nous projectes inclouen la urbanització d'una nova Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) del Port de Tarragona i la recuperació d'un espai protegit inclòs en la Xarxa Natura 2000, situat entre la platja de la Pineda i el Port de Tarragona. El pla preveu també la recuperació de la vida marina amb la instal·lació d'un escull de biòtops. A més, es preveu la instal·lació d'un nou contradic als Prats que tancarà les aigües del port comercial de Tarragona i protegirà l'entorn natural de la Costa Daurada. A més, aquest contradic, d'ús per als vianants, integrarà infraestructures turístiques per a usos socials i lúdics.
Suport de les institucions
Sobre això, Cal·lípolis ha rebut aquest dilluns el suport de la Generalitat, el govern espanyol, la Universitat Rovira i Virgili i la Diputació i l'ajuntament de Tarragona. Per part de la Generalitat, els consellers Ramon Tremosa i Damià Calvet han assistit a l'acte, celebrat a Vila-seca, on Tremosa ha assegurat que "la revolució energètica s'ha vist accelerada amb els fons europeus. Cal reconèixer el paper de les empreses i acompanyar des de les administracions".
Per la seva part, la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha manifestat que "el projecte compleix els pilars bàsics per rebre fons Next Generation EU". Per part del món local hi han participat l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, i també la rectora de la Universitat Rovira i Virgili, María José Figueras.