Bona part dels fons extraordinaris que el govern espanyol va destinar a l'inici de la pandèmia de Covid-19 per ajudar a pagar el lloguer durant sis mesos no s'han repartit. Segons ha confirmat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, queden per repartir 14,4 milions d'euros, dels 19,5 disponibles i la causa que encara en quedin per repartir és que la reglamentació estatal ha "dificultat moltíssim l'aportació de documentació". Això ha provocat que "moltes famílies no tinguessin l'ajut" perquè no complien els requisits. Els fons que han sobrat es destinaran a una nova línia de subvencions "amb requisits adaptats a la realitat".

El Govern ha rebut 17.000 sol·licituds per aquests ajuts extraordinaris i només n'hi queden un miler. Fins ara, s'han concedit subvencions per valor de 5,1 milions d'euros, lluny del pressupost de 19,5 milions que tenia la mesura. Per això, Calvet ha anunciat que, un cop s'acabin d'analitzar totes les peticions, Territori tancarà aquesta línia i n'obrirà una de nova d'ajuts urgents per atendre les situacions de dificultat amb el pagament del lloguer durant l'any que ve que es derivin de problemes vinculats a la pandèmia. Calvet ha assegurat que aquest cop els requisits estaran "adaptats a la realitat" i els fons "s'aprofitaran al 100%".

Damià Calvet conseller de Territori i Sostenibilitat / Sergi Alcàzar

Els ajuts directes dissenyats per l'Estat marcaven que la despesa de lloguer o subministraments havia d'igualar o superar el 35% dels ingressos de la unitat familiar, el lloguer no podia ser superior als 900 euros i  els sol·licitants havien d'estar a l'atur o amb la feina suspesa en un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) o haver patit una davallada de sou a conseqüència de la Covid. Moltes de sol·licituds no complien  aquests paràmetres.

113,2 milions en ajuts ordinaris

El conseller ha afirmat que el Departament de Territori ha incrementat els ajuts ordinaris al pagament del lloguer per a les famílies que tenen problemes per pagar el lloguer o la hipoteca. El Govern preveu destinar 113,2 milions d'euros a 64.000 persones. En total, el Govern ha rebut 82.000 sol·licituds d'ajuda per a fer front a aquestes despeses. Durant el 2019, es van repartir 101 milions d'euros que van arribar a 52.000 famílies.

La Generalitat calcula que donarà subvencions a 52.000 famílies de les 72.000 sol·licituds rebudes en la convocatòria ordinària de subvencions per pagar els arrendaments dels pisos, amb un import de 95 milions d'euros. A més, la línia específica per a majors de 65 anys preveu arribar a 8.800 resolucions favorables i a una despesa de 19 milions d'euros en acabar l'any.

Reallotgem.cat

D'altra banda, Calvet ha presentat el programa Reallotgem.cat per llogar pisos buits privats per allotjar 1.700 famílies vulnerables que estan a l'espera de rebre un pis social, però que encara no se'ls ha pogut adjudicar. El programa, amb un pressupost de 21 milions d'euros, preveu llogar entre 1.300 i 1.500 habitatges en els pròxims mesos i al llarg del 2021.

Els ajuntaments, que tenen fins al 31 de desembre per adherir-se al programa, s'encarregaran de captar i gestionar la inclusió en el programa de pisos i aparthotels, i per cada pis o aparthotel rebran respectivament 450 euros i 250 euros de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya. L'Agència serà l'encarregada de formalitzar els contractes de lloguer per un període d'almenys cinc anys i abonarà al propietari l'import dels primers divuit mesos de lloguer per avançat, que després es pagaran mensualment.

Els pisos, a més de tenir cèdula d'habitabilitat, han d'estar en condicions per a ser ocupats "immediatament" i una superfície màxima de 90 m², i els aparthotels han de disposar de cuina i tenir un mínim de 24 m².