La Reserva Federal dels Estats Units (Fed) ha tornat a pujar els tipus d'interès i manté així la guerra contra la inflació, que aquest mes de juliol s'ha disparat fins al 9,1%. La pujada és de 0,75 punts, de manera que el preu dels diners a l'economia més grossa del món passa a situar-se en una forquilla d'entre el 2,25 i el 2,5%. És el segon increment en els dos últims mesos, després de la pujada anunciada el juny (que també va ser de 0,75 punts). Però és que enguany ja s'han registrat quatre increments. Més enllà dels esmentats, cal sumar el mig punt del maig i els 0,25 punts del març. Uns 0,25 punts que van suposar la fi dels diners barats, ja que van ser la primera pujada des del 2018.
L'anunci de la Fed ha tingut lloc aquest dimecres, després d'una reunió de dos dies en la qual la Junta de Governadors del banc central nord-americà ha reiterat que espera portar a terme més pujades dels tipus d'interès en el futur. La incògnita ara és com seran aquestes pujades, després que les dues últimes hagin estat de 0,75 punts. Els augments de 0,75 punts no es veien des del 1994, quan la Fed va realitzar una sèrie d'increments per evitar un altre creixement desbocat de la inflació. Bé, desbocat tal vegada no és l'adjectiu adient: en aquell moment, la taxa d'augment anual dels preus de consum era només del 2,7%; ara, l'indicador és del 9,1%. Parlem de xifres que no s'havien vist en quaranta anys.
La Fed segueix el BCE
"El comitè està fortament compromès amb l'objectiu de retornar la inflació al 2%", ha indicat el banc central nord-americà. Tanmateix, ha deixat clar que vol mantenir sempre "nivells d'ocupació màxims". És per això que la Fed ha destacat que la creació de llocs de treball continua sent robusta, malgrat que indicadors recents de despesa i producció s'han suavitzat.
El moviment del banc central nord-americà segueix al que va fer la setmana passada el Banc Central Europeu (BCE), que va decidir apujar els tipus d'interès en mig punt percentual (fins al 0,5%). Va ser el doble del que s'havia anunciat anteriorment, a part de ser la primera pujada des de fa onze anys. La finalitat també era frenar la inflació de la zona euro, que al juny es va disparar fins al 8,6%. Alhora, es va aprovar un instrument perquè no es disparin les primes de risc. Amb aquesta decisió, el Consell de Govern del BCE també incrementava la facilitat de crèdit fins al 0,75% i la facilitat de dipòsit fins al 0%. Tot plegat representa la primera pujada dels tipus d’interès des del juliol del 2011. El preu dels diners ha estat en el 0% des del març del 2016, mentre que la facilitat de dipòsit ha sigut negativa des de mitjans del juny del 2014. L’increment va ser més gran del que s’havia avançat durant les últimes setmanes, quan diversos membres de l’autoritat monetària havien indicat que l’alça seria de 25 punts bàsics.