La pujada sense treva del preu de la llum ha estat un cop dur pel govern espanyol. Després de setmanes aprovant mesures a correcuita i amb poc recorregut, el president d'Espanya, Pedro Sánchez, ha anunciat en una entrevista a RTVE un paquet de mesures que el Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts. Les noves actuacions de l'Executiu de Sánchez inclouen la rebaixa dels impostos i la retallada dels "beneficis extraordinaris" de les empreses energètiques.
Rebaixar o congelar impostos ja és una tàctica a la qual havia recorregut el govern de Sánchez. Aquesta vegada, el president ha anunciat una rebaixa més completa i prolongada en el temps. Concretament, es rebaixarà fins a final d'any l'IVA del 21 al 10% i se suspendrà l'impost sobre el valor de producció d'energia elèctrica també fins a final d'any (un 7%), s'hi afegirà ara una rebaixa del 5,1% al 0,5% de l'impost especial de l'electricitat.
L'altra pota de l'estratègia de Sánchez per pal·liar els efectes de la pujada desenfrenada del preu de l'electricitat afecta directament a les empreses elèctriques. El govern espanyol pretén traure els "beneficis extraordinaris" de companyies energètiques.
El president ha assenyalat que les empreses elèctriques estan tenint beneficis extraordinaris perquè està augmentant el preu de gas en els mercats internacionals i el que farà el Govern és redirigir aquests beneficis extraordinaris per "topar" el rebut del gas, ara que començaran a baixar les temperatures."Hi ha empreses energètiques que estan tenint beneficis extraordinaris. No em sembla acceptable en la mesura que són beneficis que els venen de l'evolució del preu energètic en els mercats internacionals", ha dit.
Tot plegat es va anunciar el mateix dia que la llum arribava al seu màxim història, El dilluns passat es va batre un altre rècord històric quan l'electricitat costava de mitjana 154 euros/MWh. Aquest dimarts no s'assoleix un record en el preu mitjà de la llum, però sí en l'hora més cara mai registrada: 171,58 euros el MWh entre les vuit i les nou del vespre.
Presència a la taula de diàleg
En l'entrevista que ha concedit Sánchez a RTVE, no només ha parlat de la profunda crisi de la llum que afronta l'Estat, també ha fet referències a la taula de diàleg. El president espanyol feia dies que es guardava de confirmar la seva presència a la troba entre els dos Executius, però ha trencat el silencia per assegurar-se ser ell qui dones les dues grans notícies: Sánchez estarà a la mesa i aquesta es reunirà el dimecres vinent.
Per part del govern espanyol, ja hi ha alineació confirmada: la vicepresidenta Yolanda Díaz, el ministre de la Presidència Félix Bolaños, la de Política Territorial Isabel Rodríguez, la de Transports Raquel Sánchez i el d'Universitats Manuel Castells. Per tant, hi seran els tres ministres catalans. Falta per confirmar la delegació de la Generalitat, que l'anunciarà "en les pròximes hores".