El Gremi de Restauració ha publicat un vídeo aquest dimarts on es mostra l'impacte emocional i econòmic que estan tenint les restriccions per frenar la Covid en els restauradors. El vídeo exposa testimonis de restauradors i la seva lluita diària, tant en els seus respectius negocis com internament, per tirar endavant. El director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, alerta que darrerament s'ha observat un "empitjorament de la situació dels restauradors, amb cada cop més casos d’insomni, ansietat, depressió, angoixes severes, etc.”

Els darrers mesos de restriccions en aquests negocis, que actualment poden obrir amb franges horàries limitades, ha posat en risc els seus negocis i el modus vivendi de molts d'ells. L'entitat alerta que el deute dels restauradors ha esdevingut un "pou sense fons que absorbeix qualsevol mena d’ingrés i que amenaça, fins i tot, el patrimoni personal i el sosteniment de les famílies".

La setmana passada el Gremi de Restuaració va alertar sobre el tancament definitiu del 50% dels negocis de la restauració a Barcelona per les restriccions, mentre que la Federació d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) va definir les noves restriccions horàries com "la ruina definitiva" del sector. 

Impacte en la salut mental

"Em desperto al matí amb ganes de plorar". "He hagut d'anar al metge". "És una situació que et fa perdre la son" Aquests són alguns dels testimonis dels restauradors que apareixen al vídeo difós avui pel Gremi de Restauració. Pallarols exposa que “els testimonis que s’escolten al vídeo són només la punta de l’iceberg: el desgast, psicològic i econòmic, dels restauradors avança a passos de gegant".

L'entitat exposa que s'han produït situacions de desnonaments, o bé de restauradors que abandonen els locals perquè no poden fer front a més despeses fixes. D'altres s'endeuten des de la primavera passada, moment en què es va iniciar la pandèmia, sense ni tan sols saber si hauran d'acabar tancant els negocis o si l'endeutament haurà de continuar.

"Si no fos per la meva família, no haguéssim pogut pagar cap despesa personal", explica la Melissa, que té un restaurant al barri de Gràcia. "Una cosa és morir de virus i l'altra és morir de gana", diu. El Berni, amb un negoci de la Restauració a l'Eixample, reconeix que "és difícil emocionalment i econòmicament" i que ambdues coses van "unides".

“S’estén la desesperança, sobretot en veure que les restriccions, que des del 21 de desembre suposen un tancament encobert i que no estan suposant un descens significatiu del nombre de contagis”, subratlla Pallarols. L'Anna, amb un negoci a Les Corts també exposa la falta de preocupació per part de les administracions, la qual cosa li dificulta ser "optimista"  amb la situació en què es troben.

La Marta, amb un negoci al barri de Sant Andreu, dona visibilitat a la seva lluita, també emocional, contra la Covid. "Crec que no m'he d'avergonyir i dir que he hagut d'anar al metge i que m'han estat a punt de medicar per l'ansietat que tinc", explica.