La crisi econòmica que viu la Unió Europea comença a fer-se palpable amb el malestar de diferents sectors i arreu de tots els països. A l'Estat espanyol, els camioners amenacen amb una tardor calenta i ja s'han viscut vagues que van posar en alerta el govern de Pedro Sánchez que va actuar per aturar el malestar creixent. Ara, a les portes de les vacances d'estiu, el mapa que es dibuixa al vell continent no dona bones vibracions. Les imatges més impactants de les darreres hores arriben des dels Països Baixos.
Trets amb armes de foc de la policia holandesa
Aquesta setmana han començat unes protestes del sector del camp contra el govern per una regulació a les emissions que podria posar el 50% dels productors fora del negoci. Productors rurals van bolcar fems a les oficines del ministeri del Medi Ambient, però això ha estat l'anècdota si mirem els fets de la darrera nit. La policia holandesa ha disparat contra els agricultors que protesten i s'han practicat detencions múltiples a Heerenveen.
Les imatges s'han fet virals a través de les xarxes socials, però també recull la notícia els principals diaris del país com De Telegraaf. Finalment, ningú ha resultat ferit. Un tractor ha estat impactat per una bala i s'han detingut tres persones. Els fets van ocórrer a una rampa d'una autovia, quan un agent va disparar. Un dels vídeos mostra que els agents semblen estar a la carretera amb les armes tirades quan un tractor amb remolc passa per davant d'un bloqueig policial.
No hi ha indicis de cap atac contra els agents. Ara, s'ha obert una investigació des del Servei Nacional d'Investigació Criminal. En paral·lel, els pagesos liderats per l'associació Agractie denuncien el silenci del govern i sobretot la ministra competent, Christianne van der Wal.
Els taxistes italians volen entrar al parlament
Si viatgem a Itàlia, els taxistes estan irats. Centenars d'ells han saltat les barreres que limiten el parlament del govern a Roma i han desafiat la policia en l'intent d'entrar per la força a aquesta cambra. La vaga va començar aquest dimarts a les vuit del matí i al migdia, es va iniciar una processó des de la Piazza della Repubblica per protestar i exigir la retirada de l'article 10 del projecte de llei del concurs relatiu a l'adaptació de l'oferta de serveis a les formes de mobilitat que es realitzen mitjançant l'ús d'aplicacions web i que utilitzen plataformes tecnològiques per a la interconnexió de passatgers i conductors.
Allà, el problema de la liberalització d'aquest sector també comporta malestar i centren totes les crítiques en l'entrada d'Uber. La protesta és majoritària al país, segons els seus sindicats del 99%, i també es preveu una nova jornada per aquest dimecres.
A França, sense trens
I a França, també es cou una altra revolta. El president Emmanuel Macron ha anunciat que s'ha entrat en una "economia de guerra" davant el conflicte ucraïnès i aquest dimarts el Consell de Ministres francès va aprovar la la llei de "poder adquisitiu" en què s'inclourà un apartat de "sobirania energètica".
Des de SNFC, els seus treballadors ja han anunciat una vaga que afectarà la circulació per ferrocarril. S'esperen interrupcions a la majoria de línies i els quatre sindicats representatius de la SNCF ja han presentat un avís de vaga per aquest dimecres. Reclamen augments salarials per fer front a la inflació. Es preveu una reunió entre la companyia i els sindicats que lamenten no percebre un augment salarial des del 2014.