La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha acusat algunes empreses elèctriques d'intentar "fer descarrilar" la proposta d'Espanya i Portugal per a desacoblar el preu del gas del de la llum i abaixar el seu preu, en definitiva de no voler contenir el preu de la llum i aprofitar-se de la situació d'inestabilitat actual. Alhora, la vicepresidenta també ha lamentat que algunes d'aquestes empreses no hagin reaccionat "d'acord amb la realitat social" actual. En una entrevista concedida a Efe, Ribera ha assegurat que alguns dels actors del mercat elèctric consideren que amb el mecanisme que Espanya i Portugal han presentat a la Comissió Europea, que limitaria a 30 euros el preu del gas destinat a producció elèctrica en els mercats majoristes d'aquests països, provocant una baixada considerable del preu de la llum, "perden uns ingressos fantàstics i estan ja intentant fer descarrilar aquesta proposta".
Al final, la vicepresidenta ha sentenciat que "com més marge de benefici obtenen les elèctriques als preus actuals, més protesten" i s'ha mostrat "decebuda" amb aquestes companyies, que "tenien marge per a haver estat més raonables". En aquest sentit, ha destacat que aquestes companyies "no haguessin pogut mai de la vida al·legar que esperaven uns retorns, uns beneficis, uns preus com els que estem veient en aquestes setmanes", i ha recalcat que l'interès del govern espanyol ha estat i serà sempre "defensar l'interès dels consumidors, no l'interès de les grans empreses".
Així mateix, Ribera ha expressat, a desgrat, que algunes d'aquestes empreses "no haurien reaccionat d'una manera molt més en la línia amb la realitat social que estem vivint en aquest moment, reduint tarifes o fent ofertes de preus raonables" i ha recordat que "la transformació del sistema energètic passa per un increment molt notable de l'electrificació", amb el que el negoci d'aquestes empreses "continuarà creixent i estan en condicions de poder reduir una mica els seus beneficis per a poder garantir que els seus clients puguin gaudir dels grans avantatges d'un alt nivell de penetració d'energies renovables". "És una pena que en lloc d'això, el que estiguin fent sigui qüestionar l'oportunitat de facilitar el suport dels consumidors a través de modificacions temporals, proporcionades a la situació d'emergència que estem vivint en el mercat elèctric", ha sentenciat la vicepresidenta.
Els costos de les elèctriques no han augmentat
sobre els costos de les grans elèctriques, Ribera, ha recordat que "no s'han vist incrementats, excepte els associats al gas", que "no es deixarà de pagar", ja que la diferència amb el cost que hagués tingut de no existir un topall, que en el cas de la proposta d'Espanya i Portugal és de 30 euros/megawatt hora, es prorratejarà entre la resta de tecnologies, ha explicat. "El gas es pagarà. El que pretenem és que no es continuïn pagant la resta de les tecnologies a preu de gas", ha recalcat Ribera, que ha dit que "l'instrument que volem activar Espanya i Portugal és robust des del punt de vista tècnic i ens permet donar una resposta que és temporal". "Nosaltres continuarem defensant la proposta" que és "robusta" i "solvent", ha dit Ribera, encara que no ha descartat que la Comissió Europea "ens faci algunes recomanacions", la qual cosa ha considerat "normal".
Ha estimat que l'autorització de la Comissió per a aplicar aquest mecanisme podria estar per a finals d'aquest mes d'abril, després de la qual cosa es portarà immediatament al Consell de Ministres i es publicarà en el Butlletí Oficial de l'Estat perquè entri en vigor immediatament. Quant al límit fixat per al preu del gas, ha indicat que Brussel·les no ha demanat encara "res a aquest respecte", la qual cosa creï que és un senyal positiu.
Respecte a l'efecte que tindria la mesura, ha dit que si la línia de tall per al gas destinat a generació elèctrica són aquests 30 euros/MWh, probablement es veu una reducció d'aproximadament el 50% de l'import de les factures que paguen avui els consumidors amb una tarifa indexada al mercat.
"Beneficis caiguts del cel"
En l'entrevista també s'ha referit a la minoració que va posar en marxa el govern espanyol dels beneficis extraordinaris obtinguts per les companyies elèctriques a causa de l'alça dels preus del gas, en cobrar les tecnologies que no l'usen, com a hidràulica o nuclear, el mateix preu que els cicles combinats de gas. A parer seu, és un mecanisme que ha permès preservar els preus d'una bona part de contractes bilaterals a termini que hi havia signats.
Ribera ha dit que els preus d'aquests contractes bilaterals, en general, han quedat molt per sota del preu del mercat majorista, encara que considera que això no és suficient i que a Espanya falten "contractes reals de mitjà i llarg termini", perquè les elèctriques solen signar contractes amb clàusula de revisió anual, "i això no és un contracte a llarg termini". Ara el govern espanyol ha incorporat un límit, pel qual s'aplicarà la minoració als nous contractes bilaterals a termini o als quals es renovin amb un preu de més de 67 euros/MWh.