“Catalunya és una de les primeres regions del món” ha assegurat el sociòleg i economista nord-americà Jeremy Rifkin en la conferència "Un nou paradigma econòmic per a una Catalunya sostenible" organitzada per Diplocat a l’auditori de Sant Cugat. La sala amb un aforament de 800 persones estava plena de gom a gom. Ningú es volia perdre l'anàlisi d'una eminència que ha estat assessor de la Unió Europea (UE) i de figures de primera línia política com són Sarkozy, Merkel, Sócrates o fins i tot Zapatero.
Rifkin que ja s'ha guanyat el públic des de bon començament declarant el seu amor a Barcelona com una de les seves dues ciutats preferides, ha reiterat en més d'una ocasió la força de Catalunya davant la imminent tercera revolució industrial. Un concepte que en tant que gran ideari defineix com la fusió entre la tecnologia d'internet i les energies renovables. O el que és el mateix, una "internet energètica" que vindrà de la mà de "noves comunicacions, noves energies i nova mobilitat."
Més concretament, Rifkin ha assegurat que Catalunya té "una gran mentalitat cooperativa" amb un ecosistema d'indústria, sectors i tecnologia. "Vosaltres teniu una cultura, una identitat i això vol dir que podeu treballar junts", ha llançat sota la mirada i el somriure de complicitat d'un públic que s'ha sentit lloat. Un conjunt de peces i de models empresarials que, segons Rifkin, han de convergir. "Comprometre's amb el discurs i començar a crear", ha afegit. El vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, que ha estat l'encarregat de fer-ne la introducció, l'ha escoltat molt atentament des de la primera fila.
Un Govern "amb veu pròpia"
I després que Rifkin expliqués que el Govern ha d'actuar com a "facilitador" i "no encorsetar-se en la normativa", ha animant a Catalunya a "ensenyar de què és capaç". Just llavors, ha intervingut com a cloenda el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per reivindicar un nou Estat que avança cap a un món més sostenible "amb veu pròpia".
En aquest sentit, Puigdemont ha remarcat que Catalunya viu un doble procés de transició: nacional i sostenible.Tots dos "indissociables". I malgrat que la vocació, el coneixement i la voluntat transversal hi són, el president també ha apuntat en clau política que encara no es disposa de totes les eines per fer-ho possible. "Que sàpiga el món que quan parlem d'un Estat parlem d'un Estat sostenible, que quan parlem d'un país lliure, el volem net", ha explicat. Una Catalunya "disposada a contribuir" i a ser un actiu a un món millor.