Turquia ha confirmat aquest dimarts que s'han aconseguit avanços significatius en les negociacions amb Rússia i Ucraïna per a adoptar un pla que permeti l'exportació de blat i aliments des dels ports ucraïnesos. "S'ha avançat molt en aquest tema", ha afirmat el ministre turc de Defensa, Hulusi Akar, en unes declaracions a mitjans turcs. Les autoritats turques estan mantenint intensos contactes amb les de Rússia, Ucraïna i de Nacions Unides per a resoldre aquesta qüestió "al més aviat possible", va afegir el ministre.

Les declaracions d'Akar es donen a conèixer a Turquia poc abans de l'arribada a Ankara del ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, prevista per a demà. L'objectiu de la visita del cap de la diplomàcia russa és ultimar l'acord sobre els mecanismes necessaris per a facilitar i garantir les exportacions d'aliments des d'Ucraïna. Aquestes sortides es produirien també des de la mar d'Azov, actualment sota control de Rússia. Segons Akar, encara "es continua treballant en qüestions de planificació tècnica", com el desminatge del port d'Odessa i altres àrees de la costa ucraïnesa.

A més, Turquia ja contempla que serà responsable "en gran manera" d'assegurar l'entrada i sortida dels vaixells per la Mar Negra. Amb aquest pla, impulsat per les Nacions Unides, s'intenta evitar una crisi alimentària mundial provocada per la caiguda de les vendes de grans i altres aliments que ha causat la invasió russa d'Ucraïna.

Tot plegat va començar a finals del mes passat quan el president de Rússia, Vladímir Putin, es va mostrar disposat a facilitar el trànsit marítim de mercaderies en les mars Negre i Azov en coordinació amb Turquia, igual que l'exportació de cereals des dels ports ucraïnesos. En una conversa telefònica amb el seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, el cap del Kremlin "va destacar la disposició de la part russa a facilitar el trànsit marítim de mercaderies sense traves en coordinació amb els socis turcs", va informar la Presidència russa. Ara bé, Putin no va especificar si es referia als ports ucraïnesos sota control rus com Mariúpol, Berdiansk o Jersón, o als quals estan controlats per Ucraïna, com el d'Odessa.

La UE culpa Rússia de la crisi alimentària mundial

En aquest context, la Unió Europea ha culpat Rússia de la crisi alimentària mundial que s'aproxima. El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha acusat Rússia de fer servir tots aquests recursos i subministraments com "un míssil furtiu contra els països en vies de desenvolupament", i ha culpat el Kremlin de la crisi alimentària mundial que vindrà, fet que hauria portat a l'ambaixador de Moscou davant l'ONU a abandonar una reunió del consell de seguretat.  Michel s'ha dirigit directament a l'ambaixador rus Vassily Nebenzia en una reunió al consell el dilluns i ha dit que ha vist milers de tones de gra i cereal en contenidors i vaixells del port ucraïnès d'Odessa fa setmanes "a causa dels vaixells de guerra russos a la Mar Negra".