"Som un banc i per tant no parlem de política", assegura Josep Oliu, president del Banc Sabadell, "però de cara les eleccions del 28 d'abril l'únic que volem és que hi hagi un govern estable". Així ho ha dit avui el president de l’entitat durant el dinar de premsa previ a la Junta d’Accionistes a Alacant.
"No parlem de política i menys en període electoral. El que ens agradaria és un govern estable, i si no fos estable, almenys que hi hagués govern i que no calgués repetir eleccions", assegurava Oliu amb to irònic. D’altra banda, “els bancs no som res més que facilitadors dels negocis de les empreses i no volem res més que un govern estable que faciliti el creixement econòmic”.
Alhora, Oliu ha comentat que les prioritats pel govern haurien de ser, d’una banda, els problemes que encara té l’economia espanyola, “com la taxa d’atur, que encara és més del 14% i serien més solucionables amb un govern estable”. A més, el president del Sabadell ha recordat que “ja portem 4 anys de fase favorable del cicle, i ens ha anat bé perquè hem anat tapant forats de la gran crisi, però el sector privat ha fet una transformació brutal durant els darrers 10 anys”, ha explicat.
Possible reducció d’oficines?
Les novetats tecnològiques i la banca digital han portat a diverses entitats -com CaixaBank o el Banco Santander- a reduir el nombre d’oficines, principalment a les grans ciutats, una cosa que des del Sabadell encara no s’havia anunciat però que avui Oliu ha deixat entreveure com una possibilitat: “Sempre hem dit que la reducció d’oficines és quelcom dinàmic, la tendència natural és que hi hagi reducció perquè s’ha d’anar evolucionant amb els processos pels quals els clients volen tenir contacte amb el banc”, ha explicat el president.
En aquest sentit, des de l'entitat han explicat que durant el darrer any ja han tancat un centenar d'oficines de manera discreta, però que no es preveu cap "tancament radical".
El TSB i la por d’un Brexit dur
El TSB, la filial del Sabadell al Regne Unit, ha estat el punt de mira dels negocis del Sabadell durant el darrer any, degut als problemes amb la migració que ha comportat pèrdues importants pel banc espanyol. Tot i que la situació amb el TSB “ja s’ha tranquilitzat”, el Brexit és un tema inquietant tenint negoci al Regne Unit.
En paraules d’Oliu, “el Brexit no ens fa cap il·lusió però en sé el mateix que en sabeu vosaltres. En el banc en si no li passarà res perquè és un banc més aviat local, molt domèstic”. D’altra banda, la por d’una sortida sense acord del Regne Unit de la Unió Europea proporciona una situació més inquietant: “Un Brexit dur sí que és més difícil de portar, principalment per la quantitat de negoci que hi ha entre Gran Bretanya i Espanya. Hem pres totes les mesures que podíem per avançar-nos al context”, explica el president.
Fent broma, Oliu ha explicat que “cada setmana rebem un informe del cas Brexit, que és com una novel·la. És com el judici al procés que mireu vosaltres, però sense jutges”, ironitzava. “No crec que aquesta incertesa ens la traiem de sobre però per mi l’outcome serà un continuisme de la incertesa durant bastant temps”.
Per últim, pel que fa a la reputació del banc, el financer s’ha mostrat segur del seu negoci i de la cara amb què el veu el seu públic. “Tenim una idea molt clara: actuar d’acord amb allò amb el què nosaltres pensem. Quan creiem que tenim raó ens mantenim en la rectitud de les nostres actuacions, com vam fer amb les clàusules sòl”, assevera.
I és que com diu Oliu, “la reputació de la banca sempre parteix d’un handicap, i és que la banca sempre té la culpa de tot”. Una vetllada marcada pel bon temps d'Alacant i paraules d'ambició, futur i digitalització.