El Banc Sabadell ha plantejat aquest dijous als sindicats l'acomiadament d'uns 1.900 empleats a Espanya, prop d'un 13% de la plantilla, amb l'objectiu que l'entitat guanyi rendibilitat i eficiència. El Sabadell justifica aquests nous ajustaments perquè considera que l'esforç realitzat al llarg de 2021 amb el pla de sortides voluntàries no és suficient perquè el banc sigui competitiu i garanteixi la seva sostenibilitat.
El Banc Sabadell fonamenta aquest procediment en la recerca de més rendibilitat, prevista en el seu pla estratègic de 2021-2023. En aquest pla, l'entitat assenyalava que continuaria amb el seu esforç en la contenció i reducció de costos derivats de la transformació del model de negoci, l'automatització i la simplificació de processos, i recollia l'objectiu de reduir 100 milions d'euros en costos.
Canvi en el model de negoci
Aquest ERO es produeix després que a finals de 2020, l'entitat presidida per Josep Oliu pactés amb els sindicats la sortida del voltant de 1.800 empleats del banc. Així, Sabadell hauria explicat que la rendibilitat i l'eficiència del negoci segueixen deteriorades per l'entorn de baixos tipus d'interès, la necessitat més gran d'escometre provisions i per la inversió més important en tecnologia requerida davant de la transformació digital del sector.
Aquesta digitalització també comportaria canvis en els comportaments dels clients de l'entitat, que implicaria una disminució operativa i administrativa a les oficines bancàries.
El pla de Sabadell implica especialitzar-se i liderar el segment de finançament a les pimes, una automatització del model de distribució 'retail', amb el focus posat en el servei al client per sobre de les tasques operatives i administratives, i una simplificació i reducció del centre corporatiu i estructures de les direccions territorials.
La intenció de Sabadell és aconseguir que la voluntarietat sigui el criteri d'afectació prioritari en l'ERO i aplicar un pla social de recol·locacions "molt per sobre dels estàndards de mercat" i que durà a terme Manpower Asimismo, ha traslladat el seu interès a protegir a la plantilla amb més dificultat d'accés al mercat laboral, és a dir, aquella amb entre 50 i 55 anys.
Pla estratègic
Actualment, el Sabadell es troba enmig d'un gran pla estratègic per als pròxims tres anys en què preveu assolir, el 2023, un benefici d'uns 670 milions d'euros a través de la potenciació del seu negoci de banca d'empreses, tot mantenint les seves filials a Mèxic i al Regne Unit, digitalitzant completament el negoci al detall i seguint amb el pla de reduir costos.
El pla elaborat pel conseller delegat de l'entitat, César González-Bueno, posa el focus en el mercat espanyol i la millora de la rendibilitat, que s'estima que se situarà per sobre del 6% al final del període, partint del 0% de tancament de 2020.
Segons va assegurar el mateix González-Bueno durant la presentació del pla, "aquest pla estratègic es desenvolupa en un termini relativament curt —tot just dos anys i mig— i planteja uns objectius realistes basats en les fortaleses de Banc Sabadell. Amb això, assentarem unes bases sostenibles i sòlides que ens permetran continuar augmentant la rendibilitat i el valor de la franquícia".