L'economista Xavier Sala-i-Martin ha fet una valoració de les conseqüències que tindrà la crisi de la pandèmia per la Covid i ha utilitzat com a exemple les grans mobilitzacions de la població davant la proposta de reforma tributària a Colòmbia. En el programa Preguntes Freqüents, a TV3, Sala-i-Martin ha vaticinat que aquestes reaccions es produiran a "molts altres països". "El món és com un polvorí i apujar els impostos és llençar un misto perquè exploti", ha declarat. 

Una gestió econòmica de la crisi "nefasta"

"No soc capaç d'avaluar la gestió sanitària, però l'econòmica ha estat nefasta", aquestes han estat les paraules de l'economista en ser preguntat per la possible recuperació postpandèmia. L'inici del relaxament de les mesures en el sector de l'hostaleria en finalitzar l'estat d'alarma ha comportat una eufòria entre una població que, segons Sala-i-Martin, "ha pogut estalviar". Ara bé, "els turistes no podran gastar res perquè s'ho trobaran tot tancat". 

Durant l'entrevista ha denunciat que l'esperat Fons Europeu arribarà "tard i desenfocat" atès que, tot i que "el seu objectiu era mantenir vives les empreses obligades a tancar" i "compensar-les perquè no han fet res malament", no es beneficiaran d'aquest. 

"Els diners aniran a parar a les grans empreses de l'IBEX 35", les quals "ja tenien pensat engegar grans projectes amb els seus diners". "Ara, però, ho podran fer amb els diners d'Europa" i, per tant, "no es generaran nous llocs de treball a partir dels fons". 

Més impostos i retallades

El problema s'agreuja, argumenta Sala-i-Martin, pel fet que algú ho haurà de pagar sigui "amb impostos o retallades", i ha posat com a exemple la proposta del govern espanyol de posar peatges per tot l'Estat, una mesura que, defensa "ha estat imposada des d'Europa en veure el deute econòmic". 

En definitiva, la situació que es viu a Colòmbia podria produir-se també al territori espanyol, no es tracta d'un cas aïllat i menys, en un moment de plena crisi i "ens hem de preparar per més impostos o grans retallades". 

“El món és com un polvorí i apujar els impostos en aquest moment és llençar un misto perquè exploti. El que ha passat a Colòmbia passarà a molts altres països. Si tu poses aquest còctel tot junt i veuràs que el problema fiscal en el qual estem a punt d'enfrontar-nos és brutal", ha assegurat. 

 

 

Entrevista a Xavier Sala-i-Martin a Preguntes Freqüents de TV3

Què està passant a Colòmbia?

Fa diversos dies Colòmbia ha estat colpejada la brutalment violenta resposta per part de la policia davant les protestes produïdes a les grans ciutats del país. 

El que dona peu a aquestes mobilitzacions és la proposta d’una reforma tributària per part del govern d’Iván Duque. Aquesta afectaria més punyentment que mai una ciutadania afeblida per la crisi econòmica que la pandèmia ha produït. 

Alberto Carrasquilla, el ministre d’Hisenda, explicava que amb aquesta iniciativa fiscal es pretenia augmentar beneficis fins als 6.000 milions de dòlars per poder seguir promovent programes d’assistència social a les classes més baixes, sobretot amb el context actual. La reforma es justificava amb la necessitat de garantir la persistència del programa Ingreso Solidario, la intenció del qual és recolzar econòmicament les llars en condicions de vulnerabilitat econòmica. Aquesta reforma, però, hauria implicat paradoxalment l’augment de preus dels productes de primera necessitat, la gasolina, ampliat la base imposable de l’impost de la renda i incrementat l’IVA de serveis com ara els funeraris i els d’internet, la qual cosa hauria estat un cop dur per als ciutadans.

 

Imatge principal, Xavier Sala-i-Martin a 'Preguntes Freqüents' / TV3