Els salaris dels empleats espanyols van augmentar un 1,21 % durant 2020 malgrat la crisi generada per la pandèmia, segons l'informe presentat avui per l'escola de negocis EADA i per la consultora ICSA Grup sobre l'"Evolució salarial 2007-2020". L'estudi també mostra un augment de les retribucions dels directius (1,75%) i, de forma més moderada, les dels comandaments intermedis (0,3%), mentre creix la bretxa salarial entre empleats i directius.
Segons l'informe, el sou mitjà d'un empleat a Espanya es va situar l'any passat en 23.531 euros bruts, amb 43.056 euros d'un comandament intermedi i 86.257 euros pels directius. Així doncs, tota la tipologia de treballadors va mantenir i fins i tot va augmentar el seu poder adquisitiu, ja que els seus salaris es van situar per sobre de la inflació, que el 2020 va registrar un IPC negatiu.
Efecte de la pandèmia
L'informe s'ha elaborat a partir de l'anàlisi de dades salarials de més de 80.000 empleats per compte d'altri i a temps complert a Espanya. Tanmateix, l'informe només recull parcialment els efectes de la crisi de la Covid, ja que es va elaborar amb dades entre el juliol de 2019 i el mateix mes de 2020, per la qual cosa els seus autors subratllen que els efectes d'aquesta crisi amb prou feines es perceben en l'estudi, tot i que sí poden anticipar una tendència a la "congelació salarial a curt i mitjà termini".
El president d'ICSA Grup, Ernesto Poveda, ha explicat que l'"impacte real" d'aquesta crisi de la Covid s'anirà veient "més endavant", encara que ja es perceben alguns indicis de la crisi, i l'informe apunta que la petita empresa s'ha vist més afectada per la crisi que les de mida mitjana i gran, ja que va rebaixar lleugerament sous a directius (0,97 %) i a comandaments intermedis (0,65 %) l'any passat.
L'informe també evidencia que el comerç i el turisme, sectors especialment afectats per la pandèmia, continuen sent els més mal remunerats a Espanya. Un empleat d'aquestes activitats va percebre el 2020 un total de 17.129 euros a l'any, deu mil menys que els treballadors de la indústria, els més ben pagats, amb 27.818 euros de mitjana.
Entre directius i comandaments intermedis, els sectors de banca i assegurances són els que més bona remuneració tenen, amb 91.332 i 50.537 euros bruts anuals, respectivament, mentre que comerç i turisme se situen a la cua, amb 72.580 i 38.422 euros, respectivament.
Augment de la bretxa salarial
Malgrat la incertesa sobre com acabarà incidint la crisi en els salaris, una conclusió ferma de l'estudi és que, seguint la tendència d'anys anteriors, la bretxa salarial entre directius i empleats continua engrandint-se.
Si s'analitza el període 2007-2020, els salaris dels directius han crescut un 25,55% des d'aleshores, davant d'un 20,13% d'augment de les retribucions dels empleats i un 23,71 % dels comandaments intermedis.
Per tant, totes les categories van augmentar els seus sous en aquests 14 anys per sobre de la inflació, que va créixer un 16,7%, però el salari dels directius es va incrementar en 8,85 punts percentuals per sobre de la inflació, mentre que els dels empleats només ho van fer un 3,43%.
"No avancem correctament cap a una certa equitat en les retribucions que sigui socialment acceptable", ha dit Poveda, mentre que el professor d'estratègia d'EADA Jordi Assens ha reivindicat que s'ha de canviar el model de retribució dels treballadors, que encara està molt lligat a l'evolució de l'IPC. En qualsevol cas, els autors de l'estudi consideren que els increments salarials registrats el 2020 són "raonables".
Madrid lidera les remuneracions de directius, amb 91.394 euros, seguida de Catalunya, amb 88.450 euros, i el mateix succeeix entre els comandaments intermedis, que cobren més a Madrid, amb 45.620 euros, amb Catalunya també en segon lloc, amb 44.105 euros bruts a l'any.
L'estudi s'ha fet a partir de dades relatives a persones d'empreses públiques i privades a temps complet, per la qual cosa queden fora de la mostra persones amb jornada reduïda o amb contractes temporals, per exemple.