Salvar vides al mig del mar amb tecnologia 5G. Aparentment sembla que el 5G i salvar vides siguin dos conceptes molt llunyans l'un de l'altre, però aquest dimarts, en el marc del Mobile World Congress, el projecte ‘Pediatric Emergencies in Maritime Environments’ ha mostrat que això no és cert i que són dues coses que van de la mà. 

Concretament, aquest projecte suposarà un gran pas endavant en l’atenció d’emergències pediàtriques en entorns marítims gràcies al 5G impulsat per Mobile World Capital Barcelona a través de la iniciativa 5G Barcelona juntament amb l’Hospital Sant Joan de Déu (HSJD), Vodafone, el Port de Barcelona i la Societat de Salvament i Seguretat Marítima (SASEMAR), amb la col·laboració de Philips i Biotronik i el suport de la Generalitat de Catalunya.

 

Per presentar aquesta nova tecnologia s’ha realitzat una prova pilot recreant una situació on un menor que pateix una emergència cardíaca en una embarcació prop del Port de Barcelona. El nen porta amb si un dispositiu pediàtric subcutani, que dona el senyal d’alerta al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) quan detecta una anomalia en els seus ritmes cardíacs. Gràcies a aquest avís, el SEM i el servei de cardiologia de l’HSJD poden activar el protocol per a aquests casos, això possibilita que l'hospital pugui examinar el dispositiu de forma remota i, comprovant que efectivament hi ha perill, sol·licita al SEM que s’activin els recursos pertinents per atendre el pacient.

Un cop l’ambulància del SEM arriba al port, l’equip mèdic es trasllada cap a l'embarcació on es troba el menor per a realitzar l’assistència. Un cop allà, el SEM es posa en contacte amb l’HSJD a través d’una tauleta d’alta resolució amb 5G, transmetent dades en temps real aconseguint estabilitzar al pacient. Posteriorment, gràcies a un ecògraf  i un mòbil 5G es realitza una ecocardiografia per valorar amb més detall el seu estat de salut.

Aleshores es puja al nen a l’embarcació del SASEMAR, que torna al Moll de la Fusta del Port de Barcelona. Un cop en terra, se l’atén a l’ambulància pediàtrica i s’efectua el trasllat a l’hospital. D'aquesta manera, un cop es trasllada el nen a l'hospital, els especialistes ja tenen molta més informació, una circumstància "crítica" en les situacions d'emergències. "En una situació d'emergències la primera resposta és crítica", ha recordat el conseller delegat de la Mobile World Capital, Carlos Grau en la presentació de la prova pilot.
 

El 5G millorarà l'eficiència en les assistències mèdiques

En paraules del doctor Antoni Encinas, director general del SEM: “Les proves en les quals hem tingut l’oportunitat de participar demostren que el SEM juga un paper essencial. La introducció de la tecnologia 5G en aquest tipus d’emergències, ens permetria, un cop més, ser una peça clau en l’engranatge de tot aquest sistema per donar suport urgent a una tipologia de pacient potencialment crític i connectar ràpidament amb els especialistes necessaris activant els recursos precisos amb l’objectiu de salvar vides”.

Per altra banda, Dra. Sarquella, cardiòloga pediàtrica de la Unitat d’Arrítmies i Mort Sobtada del Servei de Cardiologia de l’Hospital Sant Joan de Déu ha destacat que “el monitoratge remot permet un seguiment continuat des de qualsevol lloc del planeta. Comptar amb eines com el 5G permet que això es pugui fer de manera immediata, facilitant així l’actuació immediata en casos greus. L’Hospital Sant Joan de Déu és pioner en el seguiment remot de dispositius de control del ritme cardíac en pacients de tot el món. La centralització de tota aquesta informació permet oferir medicina d’alt nivell des de la distància”.

Finalment, el director general d’Innovació i Economia Digital de la Generalitat de Catalunya, Daniel Marco, assegura que “la tecnologia 5G ens dona connectivitat de molt alta qualitat i en temps real, permetent apropar l’assistència sanitària allà on ho necessiten els pacients. Projectes com el que presentem avui són exemple de transformació del sistema sanitari gràcies a la irrupció de les tecnologies digitals”.