La foto de família de patronals, sindicats i govern espanyol es torna a fer, aquesta vegada als jardins de la Moncloa, on els agents socials i el president espanyol han signat el Pacte per a la Reactivació Econòmica i l'Ocupació davant la crisi del coronavirus, el qual no queda massa clar què implica més enllà de "seguir amb el diàleg social" i "un compromís entre els agents". Un pacte que arriba en un clima de tensió entre els agents socials, tot i els repetitius missatges dels compareixents que miren d'evitar la polèmica, assegurant que "hem vingut a sumar encara que pensem diferent".
Unes tensions, però, que s'han vist evidenciades en els parlaments després de l'acte de signatura, al qual hi han assistit el president de la CEOE, Antonio Garamendi; el de Cepyme, Gerardo Cuerva; els líders dels sindicats UGT i CCOO, Pepe Álvarez i Unai Sordo i, finalment, el president del govern espanyol Pedro Sánchez. El primer en parlar ha estat el Cuerva, qui ha recordat a Sánchez que no està d'acord amb un augment d'impostos com el que es planteja des de La Moncloa.
En la mateixa línia ha fet les declaracions Garamendi, qui ha asseverat que, com Cuerva, "no compartim el plantejament fiscal, creiem que no és el moment per fer això, tot i que sí que estem d'acord en què hem de combatre l'economia submergida". Alhora, el president de la CEOE ha criticat els mètodes poc transparents del govern, i ha demanat "que les coses se'ns diguin per via ordinària i no ens haguem d'enterar de les novetats per la premsa".
Els líders sindicalistes s'han centrat en fer un "reconeixement als treballadors que han estat a primera línia" i han reivindicat el paper del diàleg social, la "necessitat d'un pacte per la indústria i la transició ecològica" i l'erradicació de la precarització "creant ocupació de qualitat". "Es tracta d'un compromís històric per sortir d'aquesta crisi amb una major cohesió social", ha asseverat Sánchez.
Un pacte poc novedós
Sánchez s'ha esmerat en posar en valor el pacte asseverant que "és un excel·lent indicador de la salut democràtica", i reivindicant el diàleg social amb un "quan Epanya acorda, Espanya guanya". Amb tot, es tracta d'un acord amb poques novetats, que recorda les mesures que s'han aprovat fins al moment com la protecció per als autònoms o la nova línia d'avals de fins a 50.000 milions d'euros.
En aquest sentit, Pepe Álvarez ha afirmat que "des del punt de vista del contingut hem fet actes que tenien molta més importància", però ha revelat que "mai s'havia fet un esforç com el que hem fet en aquesta ocasió", tenint en compte les tensions dels darrers dies.
Diàleg social entre tensions
Les tensions dels agents socials amb el govern espanyol provenen de fa setmanes, amb un primer trencament per la derogació de la reforma laboral, moment en què la CEOE va anunciar que trencava el diàleg amb Sanchez. Tot i que en un principi es va solucionar el conflicte i la patronal va tornar a la taula de diàleg, hi ha serrells que per molt que s'intentin amagar davant de càmeres són evidents.
Tant la CEOE com la Cepyme han criticat durament el govern espanyol els darrers dies. Els reiterats reclams d'allargar els ERTO fins finals d'any que Sánchez no ha acomplert o les divergències sobre com s'ha de regular el teletreball són alguns dels punts calents de les darreres setmanes entre patronal i govern espanyol.