El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que l'executiu vol negociar un "augment immediat" del salari mínim interprofessional (SMI) i continuar amb el compromís electoral d'aconseguir a final de legislatura el 60% del salari mitjà.
Aquest mateix dimecres, el Ministeri de Treball s'ha reunit amb els representants de CCOO, UGT, CEOE i Cepyme per iniciar les negociacions sobre aquest augment del salari mínim, que actualment està situat als 950 euros bruts mensuals.
Així ho ha assegurat Sánchez durant una conferència amb la qual ha donat el tret de sortida al curs polític aquest dimecres desgranant els plans de l'executiu i prioritzant la consolidació de la recuperació econòmica perquè aquesta arribi a "totes les butxaques" i sigui "justa".
Durant el seu discurs, el president ha assegurat que Espanya recuperarà els nivells prepandèmia l'any 2022, encara que ha avançat que aquesta recuperació vindrà acompanyada d'una alça de preus als EUA i la Unió Europea, per la qual cosa ha mostrat la voluntat del govern espanyol de continuar amb els estímuls econòmics.
La patronal, en contra de Sánchez
Poc abans de l'anunci del president espanyol d'augmentar el salari mínim, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha insistit que no és el moment d'apujar el salari mínim perquè, en la seva opinió, "contraurà més l'ocupació". En una entrevista a Telecinco, Garamendi ha comentat que ell és el primer que voldria que els salaris pugessin, però ha recordat que "no és el moment perquè venim d'un any i mig horrible".
"Aquestes mesures generalistes en una Espanya diversa no encaixen", ha criticat. En aquest sentit, Garamendi ha posat l'exemple que el cost de vida en ciutats com Madrid o Barcelona "no té res a veure" amb altres zones. Finalment, Garamendi ha recordat i defensat que la patronal ha signat diversos pactes amb el govern espanyol i els sindicats, però creu que, en aquest cas, s'està parlant de política i que és "bastant populista".
UGT, a favor d'apujar l'SMI en 25 euros
Per la seva part, els sindicats sí que estan a favor d'aquesta pujada de l'SMI. Concretament la UGT, a través del seu sotssecretari general de Política Sindical, Mariano Hoya, ha proposat augmentar el salari mínim interprofessional (SMI) fins als 975 euros bruts mensuals per a enguany, és a dir, 25 euros, i negociar ja les pujades per a 2022 i 2023 amb l'objectiu d'arribar al 60% del salari mitjà.
En declaracions a RNE, Hoya ha assegurat que "l'evolució de l'IPC al llarg de l'any recomana una pujada generalitzada dels salaris. No hi ha cap motiu per no augmentar-ho enguany i deixar encarrilada la pujada per a 2022 i 2023".