El president de la patronal Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha advertit en una entrevista amb Efe que l'economia del país està "a la UCI" i, tot i que "estem en condicions de sortir airosos" de la crisi de la Covid-19, "no aguantaria un segon confinament".
La pandèmia de coronavirus, que a mitjans de març va obligar a decretar l'estat d'alarma i a confinar la població durant diverses setmanes, ha deixat l'economia en una situació "precària", amb milers de milions de pèrdues i centenars de milers de llocs de treball afectats.
Recuperació molt lenta
Encara que molt lentament, l'activitat econòmica comença a recuperar-se, però un segon confinament generalitzat seria letal, explica Sánchez Llibre en l'entrevista amb Efe, en què apel·la a la "prudència i la responsabilitat" dels ciutadans per evitar el pitjor dels escenaris, partint de la base, remarca, que el més important en aquests moments és la salut de les persones.
Per ara, l'aparició de nous brots ha portat la Generalitat a imposar mesures restrictives a Barcelona i la seva àrea metropolitana i a les comarques del Segrià i la Noguera, on s'està registrant una transmissió de virus comunitària i les dades de contagis són preocupants.
"Podem afirmar amb la màxima rotunditat que un segon confinament com el patit no ho podria aguantar l'economia espanyola. Seria un autèntic daltabaix que cal evitar des de tots els punts de vista", subratlla Sánchez Llibre.
Mesures "proporcionals i equilibrades"
El president de la patronal sosté que "el que més preval ara és la seguretat de tots els ciutadans", però demana a les administracions, i especialment a la Generalitat, que les mesures que adopti per contenir la propagació del virus siguin "proporcionals i equilibrades" i respectin la "seguretat jurídica".
Sánchez Llibre es refereix a la situació d'incertesa viscuda en els últims dies a la comarca del Segrià, després que la Generalitat ordenés el confinament de Lleida i una jutge tombés aquesta mesura, el que va portar la Generalitat a aprovar un decret llei per implantar les mesures acordades.
"El que ha passat a Lleida ha minvat la seguretat jurídica i ha creat un problema enorme als empresaris. Durant dos dies els nostres federats ho van passar molt malament per la inseguretat jurídica que van produir les decisions del govern de la Generalitat", relata el màxim responsable de Foment del Treball, que qualifica de "caos" la situació viscuda a Lleida, que no es pot repetir.
Sánchez Llibre creu que l'economia espanyola "té la solvència necessària" per sortir de la delicada situació en què està, però per a això, adverteix, "hem de remar tots en la mateixa direcció".
Assegura, en aquest sentit, que el govern espanyol ha de fer un esforç per destinar tots els recursos necessaris per garantir el manteniment de l'activitat productiva i de l'ocupació previ a la pandèmia i salvar així el major nombre d'empreses, pimes i autònoms.
"Un gran acord institucional"
Cal també "un gran acord institucional", en què participin partits, administracions i agents socials, que faci possible un pacte per a la reactivació econòmica que es materialitzi en l'aprovació dels pressupostos per 2021, que "han de ser els de la recuperació".
"El que convé a l'economia espanyola és la 'desideologització' dels partits polítics. En aquests moments tan delicats, en què ens juguem milions de llocs de treball i el futur de milions de famílies, crec que no és el moment de fonamentalismes ideològics ni de propostes poc experimentades", sosté Josep Sánchez Llibre.
"El que necessitaria la política espanyola, almenys circumstancialment durant el proper any, és anar per la via pragmàtica i salvar l'ocupació i donar confiança a les inversions", incideix el dirigent patronal.
Reconeix que durant l'estat d'alarma no es va produir "aquest pragmatisme ni aquest full de ruta comú", però creu que "encara no hem entrat en el precipici" i que el país té l'oportunitat de teixir les complicitats necessàries per salvar l'economia.
Sánchez Llibre també es mostra optimista de cara a un acord sobre el fons de reconstrucció europeu que negocien els líders de la UE per afrontar la crisi que ha provocat la Covid-19 i adverteix que, si no és així, "podria ser el final de la UE", ja que alguns països que es quedin sense ajudes es podrien plantejar la seva sortida de la Unió.
"Confio en la solidaritat d'Alemanya i França i en què s'imposi el sentit comú i el pragmatisme i puguem vèncer les temptacions dels països més petits del nord d'Europa. A tots ens convé un acord", subratlla Sánchez Llibre.