"Amb tot el respecte que li tinc al vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Pere Aragonès, des de Foment li diem: Prou d'apujar impostos als ciutadans de Catalunya! Tolerància fiscal 0 i que tothom pagui el que li pertoca!". Així ho ha clamat el president de la patronal Foment del Treball Josep Sánchez Llibre durant el seu discurs davant l'Assemblea General de Foment, en què ha alertat que la bateria de mesures fiscals que s'han inclòs en la llei d'acompanyament dels pressupostos per al 2020 farà que la pressió fiscal sigui "insuportable" a Catalunya.
Així, ha asseverat que "no pot ser que l'única manera que se'ls acut als governs —tant català com espanyol— quan necessiten diners és apujar impostos i fer pagar sempre al teixit productiu". La queixa prové de l'acord dels ingressos pels pressupostos de la Generalitat en què ERC i Comuns van pactar l'augment de diversos impostos com el de successions o el de patrimoni i la creació d'algun de nou. "Des de Foment considerem que els catalans no podem suportar més pressió fiscal i ens posicionem radicalment en contra d'aquest augment", ha etzibat el president de la patronal, que ha demanat a Aragonès que "corregeixi" aquesta reforma fiscal.
Després de denunciar que les diferències de pressió fiscal entre Catalunya i la Comunitat de Madrid cada vegada són "més importants i abismals", Sánchez Llibre ha assegurat que els catalans paguen més d'un 10,39% d'IRPF que els madrilenys, i ha recordat que els madrilenys no paguen successions i donacions, mentre que a Catalunya s'apujarà ara aquest últim impost.
Així mateix, Foment ha emplaçat el Govern i el conjunt de les administracions a analitzar "si cal reestructurar seriosament les nostres administracions públiques, totes, i analitzar si estan o no sobredimensionades, i actuar en conseqüència".
El malestar de Foment, patronal que forma part de la CEOE, per la pujada d'impostos pactada entre el Govern i els comuns també s'aprecia en el vot particular que aquesta organització ha fet al dictamen emès pel Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) en relació amb l'avantprojecte de llei de mesures fiscals i financeres de la Generalitat per al 2020.
En aquest text, Foment demana a la Generalitat suprimir la nova escala del tram autonòmic de l'IRPF, en la qual s'augmenta la càrrega fiscal a les rendes superiors als 90.000 euros anuals, amb l'argument que aquesta pujada de l'IRPF "provoca un augment de la càrrega impositiva sobre la classe mitjana".
La legislatura del "consens i el diàleg"
El discurs de Sánchez Llibre ha començat amb una felicitació al nou govern espanyol, que ha pres possessió avui i ha demanat que aquesta legislatura que comença sigui, en les matèries econòmiques, laborals i socials, la "del consens, el diàleg i la concertació amb els agents socials i econòmics".
En aquest sentit, doncs, "cal establir mecanismes per millorar els salaris, sense frenar el creixement de les empreses, i cal fomentar les inversions empresarials, perquè és l'única manera de poder redistribuir la renda en el si de la societat", ha defensat.
Ha sostingut que amb la conversa de dijous passat entre el president de govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra, s'inicia una etapa amb diàleg institucional que, al seu entendre, "és la manera d'identificar, orientar i resoldre els problemes polítics".
Finalment, ha desitjat que el diàleg rebaixi la tensió, i ha advertit que caldrà establir el màxim consens al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats perquè els fruits d'aquest diàleg siguin compartits per la societat "amb la màxima amplitud política que sigui possible".
Aragonès replica
Per la seva banda, el vicepresident Pere Aragonès ha decidit replicar la crítica del president de Foment a través de les xarxes socials i ha afirmat que "el combat contra la desigualtat no pot ser només de paraula" si no que calen "fets". En aquest sentit, ha apostat per una fiscalitat "més justa i progressiva", que assegura que només s'aconsegueix apujant els impostos a qui "més guanya" i alleugerint "la pressió als col·lectius més vulnerables".