Els primers dies de Josep Sánchez-Llibre a la cadira presidencial de la patronal catalana Foment del Treball han començat amb canvis. Una cartera plena d'idees i propostes per "renovar, rejovenir i feminitzar" Foment es comença a posar en marxa. Entre les principals mesures, el nou president està fent avanços pel que fa als canvis als estatuts, per donar més importància als territoris; també canvis en la junta, amb una clara incorporació femenina, i la voluntat de tancar les ferides obertes amb la Cecot.
A més, el retorn de les empreses que van traslladar la seu fora de Catalunya ha estat l'obsessió de Sánchez-Llibre des que va presentar la seva candidatura; un àmbit en què el nou president ja està posant fil a l'agulla i caracteritza d'"objectiu prioritari".
La Cecot: tancant velles ferides
El president sortint, Gay de Montellà, deia el dia que s'acomiadava de la seva cadira que les ferides obertes amb la Cecot es podien sanar, però que seria "més fàcil amb un altre president que no sigui jo", deixant com a herència a Sánchez-Llibre els deures per fer amb la patronal vallesana.
La Cecot, patronal presidida per Antoni Abad, va ser "suspesa" de Foment del Treball ara farà més de mig any, després de mesos d'enfrontaments entre Gay de Montellà i Abad. D'una banda, des de la patronal de Terrassa consideraven que la suspensió formava part d'una guerra política, cosa que Montellà va negar diverses vegades, assegurant que el problema era que Cecot s'havia "extralimitat en les seves funcions".
Però president nou, oportunitats noves. Deia avui Sánchez-Llibre que "tinc la certesa que amb la Cecot arribarem a un acord i es reincorporarà". De fet, el president de Foment ha assegurat que ja ha contactat Antoni Abad per reunir-se properament i "no tinc el mes mínim dubte que ens entendrem".
Amb tot, Sánchez-Llibre ha confessat: "Jo vaig estar a l'assemblea de l'expulsió de la Cecot i vaig votar a favor que fos expulsada". De totes maneres, "ara tot és diferent: hi ha una nova junta i un altre plantejament, i hi ha d'haver unitat de forces". "Nosaltres volem que la Cecot torni i creiem que la Cecot vol tornar, però cal respectar les normes internes que en aquell moment no es van respectar".
"Mai ha deixat d'haver seguretat jurídica"
Una de les obsessions del nou president és la de "liderar el retorn de les empreses" que han canviat la seu fora de Catalunya. Si bé no ha aprofundit massa en la matèria, Sánchez-Llibre sí que ha dit que és una de les seves "prioritats". Segons el líder, "el plantejament de Foment és obrir aquests espais de diàleg" i assegura que ell ha parlat amb diverses companyies de les que "han marxat per intentar fer-los entendre que a Catalunya és on han d’estar".
Alhora, Sánchez-Llibre ha assegurat que "mai ha deixat d'haver seguretat jurídica a Catalunya per les empreses", però "les que van marxar van entendre pel que fos que en aquell moment no n'hi havia". En aquest sentit, ha assegurat que "tinc l’esperança que tot millori quan hi hagi pressupostos, perquè els pressupostos aporten molta seguretat jurídica". "No serà fàcil no serà però impossible tampoc", ha sentenciat.
Canvis a la cúpula: més dones i més territori
Sánchez-Llibre ha exposat un canvi en els estatuts per tal que els territoris tinguin més força dins la patronal, atorgant vicepresidències a Girona, Tarragona i Lleida. Així doncs, ha assegurat que cada organització territorial "es mereix una vicepresidència" i que les properes setmanes es començarà a treballar l'estructura interna.
A més, també s'ha iniciat una àmplia renovació de la cúpula directiva a l'organització. S'han canviat les presidències de diverses comissions i se n'han creat de noves, tot i que algunes s'han mantingut com estaven -Valentí Pich (BNFIX Pich Advocats) a la comissió d'Economia; Manuel Rosillo a Formació i Maria Àngels Tejada (Randstad) a Laboral-.
Els canvis realitzats compten amb l'entrada de diverses dones empresàries en llocs clau i també alguns joves: Marta Colet (Agbar) a la comissió de Desenvolupament Sostenible; Sílvia Parera (Confecat) a Turisme i Serveis; Anna Cornadó (Copisa) a Infraestructures; Francina Valls (Criteria) a Igualtat; Anna Maria Sánchez (Ametic) a Societat Digital, de nova creació; Marta Angerri (Ucsa) a Agenda 2030; Roser Fernández (Unió Catalana d'Hospitals) a Atenció a les Persones i Salut; Josep Maria Martí (Moventia) a Logística; Eloi Palà (Aijec) a Emprenedors. Alhora, el president de Foment ha assegurat que es produiran més canvis a les comissions de la casa, com Mar Alarcón (SocialCar) en Digitalització.