El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha enviat avui una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per demanar-li que injecti diners per la via d'ajudes directes amb valor de 50.000 milions d'euros als sectors més afectats per la Covid, entre els quals es troba el del turisme, comerç, hostaleria, restauració i cultura, entre d'altres. Així ho ha anunciat durant l'Assemblea General de Foment del Treball que ha tingut lloc a Barcelona aquesta tarda.
Sánchez Llibre va definir a finals de la setmana passada la situació econòmica de Catalunya com a "pitjor" que en la postguerra, motiu pel qual defineix com a "imperiosa" la necessitat d'injectar diners als negocis que eren viables abans de la Covid i que tenen perspectives de continuar sent-ho. Pere Aragonès, vicepresident del Govern amb funcions de president, va fer la mateixa petició per carta al president del govern espanyol la setmana passada, a la qual Sánchez va dir que estudiaria la proposta, segons fonts del vicepresident a ElNacional.cat
Mesures econòmiques proporcionades
El president de Foment del Treball ha explicat que l'economia necessita un "pla de xoc" per la via d'ajudes directes, les quals la patronal quantifica en 50.000 milions d'euros, i que els ERTO i els crèdits ICO han resultat ser "insuficients". Sánchez Llibre també exposa a la carta que la despesa pressupostària addicional d'Espanya, un dels països europeus més afectat per la pandèmia, només ha estat d'un 3% del PIB, mentre que a altres països s'ha situat en el 4,5% (Itàlia), el 7,6% (Regne Unit) o el 7,7% (Alemanya).
Per a finançar aquestes eines econòmiques, Sánchez Llibre creu necessari augmentar l'endeutament de l'Estat Espanyol, tal com ha fet Itàlia, així com aprofitar els 140 milions d'euros que Espanya rebrà en matèria dels fons de reconstrucció Next Generation. També ha defensat la moratòria o la condonació total o parcial dels crèdits ICO per tal de propiciar la viabilitat de les empreses. Sánchez Llibre també ha emplaçat el govern espanyol trobar mecanismes alternatius per aquelles empreses que no hagi demanat aquest tipus de crèdits.
El president de la confederació ha criticat la pressió fiscal "excessiva" per part del Govern i ha reclamat una "fiscalitat competitiva", proporcional a la capacitat econòmica real de les empreses i les persones. Sánchez Lllibre ha posat de manifest que no és el moment d'augmentar els impostos si no es vol "aprofundir encara més en la recessió econòmica del nostre país, així com en la seva espectacular destrucció d'ocupació". També ha criticat el debat sobre el dumping fiscal i ha alertat que aquestes discussions plantejades com a greuge comparatiu sovint deriven en enfrontaments emocionals en moments de precampanya electoral. Així mateix, ha recordat que la lluita contra l'economia submergida podria proporcionar a l'Estat prop de 25.000 milions d'euros anuals en ingressos.
En matèria de fiscalitat, Sánchez Llibre també ha recordat durant l'Assemblea la voluntat d'interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra l’Impost del Patrimoni, tal com va anunciar fa un mes. El president de Foment del Treball ha deixat clar el posicionament de la patronal contra aquest impost, el qual actualment té un caràcter indefinit i que l'entitat defineix com a "confiscatori", ja que grava un patrimoni que "no genera les rendes suficients per a pagar l'impost".
Celebració de les eleccions i pacte de país
Sánchez Llibre ha demanat durant la celebració de l'assemblea que no s'endarrereixin les eleccions i que aquestes se celebrin el 14 de febrer per tal que el Govern elegit, "sigui de la ideologia que sigui", lideri i doti Catalunya d'uns pressupostos per a la reconstrucció de l'economia del país. "Cal posar tots els mitjans sanitaris perquè es puguin celebrar. No fer-ho seria donar per perdut el 2021", ha manifestat. També ha remarcat la necessitat de "passar pàgina a l'actual etapa de desgovern, baralles i divisions internes" entre els partits que integren l'actual Govern.
El president de la patronal creu necessària la cerca del màxim consens parlamentari i l'impuls d'un pacte de país amb sindicats i empresaris per recuperar l'economia.
La patronal també ha posat de manifest la manca de "diàleg, de complicitat i d'entesa" amb Ada Colau, l'alcaldessa de Barcelona, en matèria de mobilitat. La patronal ha recordat a l'alcaldessa el "deure i la responsabilitat" de mantenir la reputació internacional de la ciutat i de no prendre decisions "unilaterals" que, segons la patronal, estan convertint Barcelona en una ciutat "decadent".