El sopar de Foment del Treball, celebrat avui a l'Hotel Sofia de Barcelona, ha marcat l'inici de la voràgine del 21-D. Un sopar el dia abans del Consell de Ministres a Barcelona, que en motiu dels premis Carles Ferrer Salat, ha aplegat diversos empresaris i personalitats del món de la política, i també el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Torra ha agraït a Sánchez, davant els empresaris de Foment del Treball, "que a la reunió d’avui haguem pogut parlar de tot". Per la seva banda, Sánchez també ha lloat la "voluntat de diàleg del govern de la Generalitat", assegurant que és la manera "de trobar solucions".
Amb tot, ha estat un sopar controvertit, just després de la reunió entre Torra i Sánchez al Palau de Pedralbes. Fins a última hora no se sabia si Torra assistiria a l'acte de Foment, però finalment hi ha acudit per fer el discurs però no s'ha quedat al sopar.
Torra agraeix "poder parlar de tot"
El president de la Generalitat ha apel·lat a la reunió d'aquesta tarda amb el president de l'Estat, Pedro Sánchez, agraint que "haguem pogut parlar de tot". En aquest sentit, Torra ha explicat que li ha pogut "traslladar al president Sánchez tot el que passa a Catalunya; que som i ens sentim republicans i no considerem la monarquia com a definició del nostre país". A més, "no considerem que la repressió sigui una eina per solucionar les coses i creiem que la situació política s'ha de resoldre a través de la democràcia, és a dir, amb un referèndum", ha assegurat Torra.
A més, el president de la Generalitat ha volgut "recordar" les bonances de l'economia catalana i ha "agraït" als empresaris "que no es deixessin endur per l'estratègia de la por", en referència a la 'fuga de seus' i les maniobres de l'Estat per fomentar-la. En aquest sentit ha demanat que es derogui el decret de la fuga d'empreses.
Per últim, Torra ha recordat que "l'Estat ha incomplert moltes promeses", i ha posat de manifest "la necessitat del Corredor Mediterrani", assegurant que la falta d'aquest "ha fet tirar enrere moltes inversions".
Sánchez, entre el diàleg i els pressupostos
Pedro Sánchez, qui ha intervingut després de Torra, ha evitat parlar sobre la reunió entre presidents, però ha coincidit amb el president de la Generalitat pel que fa a la "necessitat de diàleg". En aquest sentit, ha volgut "agrair al govern de la Generalitat la predisposició a restablir el diàleg entre les institucions". Alhora, ha assegurat que "el que ens uneix no és incompatible amb els nostres anhels" i "tots hem d'aprendre dels nostres errors, hem de treballar per la convivència".
Finalment, Sánchez ha lloat el seu lideratge de l'Estat des que n'és el president, i ha assegurat que hi haurà sorpreses amb la presentació dels pressupostos al gener: "Estem a punt de tancar un acord molt important a favor dels autònoms".
Un acte entorn el diàleg
Així doncs, l'acte, en què també hi ha parlat l'alcaldessa Ada Colau, el president de la CEOE, Antonio Garamendi i que ha estat clausurat per Sánchez Llibre, ha girat entorn el diàleg. Colau ha estat contundent: "demano als presidents català i espanyol que s'asseguin per negociar uns pressupostos necessaris per avançar". A més, ha demanat que "es tinguin en compte els sentiments de tots els catalans i catalanes" perquè "durant molts anys a Catalunya s'han viscut situacions que han generat un gran dolor i tristesa a la majoria catalana: presos, exiliats, etcètera".
A més, també ha criticat "la via unilateral", que "ha fet que no tothom se sentís comode, i crec qe tots nosaltres, inclosa jo, hauríem pogut fer les coses millor. Com diem a Catalunya, presidents, enraonin".
En la mateixa línia han estat les paraules del president de Foment, qui ha assegurat que a la patronal "sempre hi trobaran un pont de diàleg" entre les institucions. "L'empresariat català lluitarà per aconseguir l'estabilitat i perquè el tren del progrés no s'estanqui", ha assegurat.
Aforament complet (i divers)
A més del president Torra, des del govern de la Generalitat hi han assistit el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès; la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón; el conseller de Treball, Chakir El Homrani i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. Des del govern de l'Estat, Pedro Sánchez ha vingut acompanyat de la ministra d'Economia, Nadia Calviño, i la de Treball, Magdalena Valerio.
La taula presidencial també ha comptat amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre; el president de la CEOE, Antonio Garamendi, i el seu expresident Juan Rosell; i els secretaris generals de CCOO Catalunya i UGT Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros.
A més han estat com a convidats el president executiu de Naturgy, Francisco Reynés, que ha estat reconegut amb la medalla d'honor a l'Empresari de l'Any de Foment del Treball; el president de Cellnex, Tobías Martínez, empresa que ha obtingut un dels premis Ferrer Salat; el president d'executiu d'Agbar, Àngel Simon; el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, i Antonio Brufau, president de Repsol.