El recinte històric de l'Hospital de Sant Pau remodelarà un dels seus pavellons per albergar empreses emergents enfocades a la salut digital. Està previst que el nou pavelló ocupi una superfície de 2.500 metres quadrats i estarà ubicat davant del de Sant Manuel. El president de Barcelona Health Hub, Cristian Pascual, ha explicat que el centre estarà llest en dos o tres anys i que una vegada es finalitzin les obres, el BHH disposarà de 7.500 metres quadrats de superfície a la seva seu. L'objectiu de l'organització sense ànim de lucre és afegir 25 start-ups més i comptar amb més de 80. "Avui en dia tenim una seixantena de companyies emergents, però amb l'increment d'espai podrem sumar una vintena d'empreses més", ha afegit. Per dur a terme l'ampliació, la Fundació Sant Pau assumirà la despesa de la reforma. El cost superarà els 10 milions d'euros.
L'associació tecnològica, que uneix grans corporacions, empreses emergents, hospitals i inversors, va néixer el 2018 amb la finalitat d'impulsar projectes d'innovació en l'àmbit de la salut digital. Avui dia el BHH compta amb més de 350 membres i aproximadament 500 treballadors. Per donar valor la salut digital, el president ha fet una petició a l'Administració i al sector privat per "aportar més recursos en l'àmbit de la salut digital amb l'objectiu de contribuir a reforçar el paper de Barcelona com a referent mundial en aquest àmbit". En aquest sentit, el CEO de BHH, Luis Badrinas i Oscar García-Esquirol, director mèdic de l'associació, li han donat la raó. "El sector de la salut digital té un gran present i millor futur", ha argumentat Pascual, que ha explicat el creixement que ha dut a terme el BHH: de 3 startups i 10 treballadors a més de 60 companyies, 500 treballadors en tres pavellons i nous inversors.
"Hem de tenir en compte que la pandèmia, òbviament, ha donat un impuls molt important a la recerca de solucions tecnològiques, però el futur que ens espera, amb una sanitat cada vegada més col·lapsada, ha de fer-nos pensar que una via important de garantir la sostenibilitat del sistema de salut ha de passar necessàriament per la implementació d'aquesta mena de solucions. I nosaltres, des de Barcelona Health Hub, com aquí per a promoure tota classe d'aliances perquè aquesta innovació i la seva posterior transferència al sector es produeixi per a millorar la qualitat de vida i la salut de les persones i per a generar també activitat econòmica a la ciutat", ha puntualitzat el directiu.
Col·laboració publicoprivada
Per reafirmar aquest creixement, Pascual ha recordat la importància de potenciar la col·laboració publicoprivada i ha recordat que aquest estiu el BHH i l'Hospital de Sant Pau van impulsar la creació del Centre de Validacions Clíniques de Solucions Digitals per avaluar i validar clínicament la viabilitat, seguretat i efectivitat de les solucions digitals i nous processos assistencials. Actualment, el Barcelona Health Hub ha iniciat l'estudi de tres solucions de salut digital. La primera es basa en un software que optimitza el procés d'adherència al tractament, des de la pauta mèdica fins a la presa de medicació. La segona valida un software que mitjanant intel·ligència artificial analitza l'estat de les artèries coronàries a través de la prova d'imatge i la tercera estudia la capacitat que té un programari per analitzar gestos facials mitjançant intel·ligència artificial. El 31 d'octubre de 2018 es va inaugurar en el Recinte Modernista la seu del BHH amb l'objectiu de buscar suport a les grans organitzacions del sector per a connectar start-ups amb grans empreses de la indústria farmacèutica, asseguradores i altres organitzacions de noves tecnologies de l'àmbit sanitari.