El sector de l'auditoria va créixer un 8% en facturació el 2023, amb més de 19.000 professionals preparats, segons es va posar de manifest al 34è Fòrum de l'Auditoria, la trobada professional organitzada pel Col.legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya (Ccjcc) i l'Institut de Censors de Comptes d'Espanya (Icjce).

Sota el lema 'Auditoria 360è', aquesta trobada aborda reptes del sector com els nous requeriments en matèria de sostenibilitat, l'aplicació de la intel·ligència artificial o la captació de talent. Es tracta d'una de les grans cites del sector i aquest any participen presencialment 600 professionals de l'auditoria, vinguts de tot Catalunya i de la resta d'Espanya, als que cal afegir més de 400 persones que faran seguiment de les jornades de forma virtual. Amb tot això, un quòrum de més 1.000 professionals que demostren la solidesa d'aquesta cita anual que, de forma gairebé ininterrompuda, acull Sitges des de la seva primera edició.

Durant la sessió inaugural, Joan Vall, president del Ccjcc, va recordar als assistents que el món de l'auditoria està en un moment de revolució del que ha estat la professió fins ara: "Els joves, nois i noies estudiants, han de saber que l'auditoria no és només cosa de financers, ja no hem d'auditar només els comptes d'empreses i organismes, sinó que també hem d'auditar el capital no financer de les entitats en termes de sostenibilitat, és a dir, l'impacte ambiental, social i de governança, que és el que veritablement marca la diferència en la reputació dels organismes. Tenim una gran responsabilitat i necessitem verificadors formats en aquestes matèries, així com perfils tecnològics que ens permetin analitzar big data i detectar anomalies. La diversitat de coneixements ens permetrà abordar els desafiaments complexos de manera multidisciplinària".

En relació amb la irrupció de l'IA, Joan Vall va reconèixer el seu potencial: "Farà que el treball d'auditors i auditores sigui més ràpid i eficient, però és necessari establir marcs ètics i professionals segurs. No podem perdre el pensament crític i el seny professional, que és un valor de l'auditoria."

UN SECTOR EN PLENA FORMA

Per la seva part, Víctor Alió, president de l'Icjce, va destacar la bona salut del sector: "Continuem sent els principals generadors d'ocupació entre els llicenciats en carreres econòmiques. A més, les dades que publica l'ICAC (Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes) referides únicament a l'auditoria de comptes també van ser bons: continua creixent el nombre de professionals a disposició dels auditors, que el 2023 per primera vegada va superar les 19.000 persones, i la facturació del sector va tornar a batre el seu rècord històric en créixer un 8%".

"Ja està molt a prop dels 900 milions d'euros, entre els informes d'auditoria de comptes, que han crescut gairebé un 4% i la resta d'actuacions professionals que habitualment realitzem els auditors i que han pujat un 14%. A Catalunya aquestes altres actuacions professionals han crescut per sobre de la mitjana, assolint-se un creixement del 17%", va assenyalar, durant l'acte d'inauguració a càrrec del conseller d'Investigació i Universitats, Joaquim Nadal; i l'alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell.

El conseller d'Investigació i Universitats, Joaquim Nadal, va posar de relleu "la formació d'excel·lència que s'ofereix des del sistema català d'universitats, que és determinant per fer créixer el talent professional dels joves que acabaran exercint com a futurs auditors i auditores. Hem de continuar mantenint-nos ferms en el compromís en favor de la formació del nostre talent, en l'àmbit financer i comptable, però també en altres de vitals per al bon govern de les empreses i les institucions com per exemple la gestió mediambiental, la responsabilitat social o la seguretat".

El conseller, a més, va reivindicar la tasca dels auditors i auditores per "generar confiança, professionalitat, responsabilitat, transparència, voluntat de perfeccionar els mecanismes organitzatius, assegurant d'aquesta forma un sistema de funcionament de les institucions i l'economia amb plenes garanties per a tot el món".

Joan Vall va voler apuntar que les entitats col·legials estan treballant amb el món universitari per fer front al dèficit dels nous perfils que necessita el sector: "Hem de treballar i impulsar des de les universitats aquests coneixements que demanda el mercat. El paper de les universitats serà crucial per a la formació dels nous professionals", va subratllar, i va advertir que ens ve un "tsunami regulatori en temes de sostenibilitat i el paper de l'auditor com a verificador serà importantíssim per lluitar contra el 'greenwashing' i el 'socialwashing', aquelles pràctiques per projectar una imatge falsa o exagerada sobre el compromís RSC de les empreses."

En la sessió 'Els reptes del futur de l'auditoria', Víctor Alió va explicar el problema d'un marc específic en el qual encaixar adequadament l'auditoria de les petites empreses. "Aquest marc no s'aplica encara a cap país europeu, no sabem com funcionaria. Sabem que alguns països nòrdics i Bèlgica s'estan plantejant la seva aprovació, i que França i Alemanya compten amb el seu marc propi i no utilitzaran la proposta d'IFAC (Federació Internacional de Comptadors), però estem opinant únicament sobre els textos que coneixem, no partint de la pràctica. La norma d'entitats menys complexes és una bona guia de treball. En ser molt més esquemàtica i resumida que la normativa general, la seva comprensió és més fàcil. Aquest és el principal avantatge i, d'acord amb l'anàlisi que hem fet, l'única", va exposar.

PREMIS HONORARIS

Com ja és tradició, durant el sopar de gala del Fòrum de l'Auditoria es lliuraran els Premis Membres Honoraris del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya que aquest any es concedeixen a Anna Gener, CEO Barcelona a Savills; i a Joan Gual, expresident de CaixaBank i actual president del Consell d'Administració de VidaCaixa.

S'afegeixen així a la llista de guardonats que en edicions anteriors han distingit personalitats que han destacat pels seus mèrits professionals o personals, com Anna Garriga, degana de Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat de Girona; Jaume Amat, exsíndic gran de la Sindicatura de Comptes de Catalunya; o Antoni Cañete, president de Pimec.

Un dels grans temes que tindran cabuda durant les jornades és el de la gestió del talent, un dels grans desafiaments a què ha de fer front el sector, que compta actualment amb una gran rotació en les empreses de consultoria. És per això que es dedica una taula específica, 'Com gestionar el talent en les firmes d'auditoria', moderada per Isabel Perea, presidenta de la Comissió d'Equitat de l'Icjce i membre del Grup de Treball de la Gestió del Talent del Ccjcc, qui va posar de manifest que encara queda molt per fer: "La nostra professió treballa amb timings molt limitats i ens exigeix molt per complir tancaments d'exercicis econòmics, però hem de continuar treballant per millorar la conciliació entre la vida laboral i familiar, cal trencar amb la imatge de l'auditor extenuat i hem de saber fidelitzar els treballadors de les consultores i mostrar-los tot el que la professió els pot aportar".

Precisament, perquè els joves estudiants del Màster Universitari en Auditoria de Comptes i Comptabilitat de la Universitat Abat Oliba CEU i el Ccjcc es puguin posar a la pell d'un professional, s'ha organitzat en el marc del Fòrum de l'Auditoria un 'scape room' on hauran de determinar, seguint una sèrie de proves basades en l'anàlisi de dades des del punt de vista auditor, si una empresa és recomanable per realitzar una inversió.