Les noves restriccions anunciades per la Generalitat després de l'estat d'alarma afecten greument i directament molts sectors. Entre ells, hi ha les empreses relacionades amb l'esport i amb la cultura. I és que les instal·lacions esportives —excepte les relacionades amb competicions professionals—, així com els cinemes, teatres i sales de concerts han tancat per a, com a mínim, els propers quinze dies. I les xifres que acompanyen aquests sectors són alarmants, per la qual cosa clamen per més ajuts.
Segons l'Observatorio Navarro de la Cultura, les empreses del sector de la cultura van facturar entre els mesos d'abril i juny d'aquest any només una tercera part del facturat en el mateix període de l'any anterior a causa de les restriccions establertes per frenar l'avenç del coronavirus en la primera onada de casos. Una cosa que es preveu que es repeteixi tenint en compte la segona onada de contagis i les noves mesures restrictives.
Aquesta pèrdua —segons l'estudi— "afecta sobretot empreses de menor mida" i a les dedicades a les arts escèniques. D'altra banda, es desprèn que, entre maig i setembre, amb prou feines s'han reduït les empreses del sector acollides a un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO), que han passat de 140 el 25 de maig a 132 el 24 de setembre.
Aquest sector fortament afectat es va manifestar dijous passat —amb al voltant d'un centenar de professionals de la cultura— davant del Departament de Cultura per mostrar el seu rebuig de les noves mesures del Govern contra el coronavirus. La protesta es va convocar de manera espontània durant la mateixa tarda a través de les xarxes socials i va servir per posar de manifest la "incomprensió" cap al sector i "el pas enrere" que suposa la nova normativa.
Per la seva part, els gimnasos creuen que la resolució del Govern que els ha obligat a tancar 15 dies a partir d'aquest divendres és "una equivocació molt gran" i reclamen al Procicat que sigui "molt més precís" a l'hora de prendre decisions. "Abans de fer tancar, cal mirar qui encomana més. I a partir d'allà actuar en aquells punts perquè si no és com tirar canonades per matar puces", va lamentar Ramon Canela, director general dels 23 gimnasos DIR.
"Els gimnasos estem completament desprotegits"
"Esperem que això duri quinze dies i no duri més. Nosaltres no tenim ajuts ni de l'Ajuntament ni del Govern. Als clubs i federacions els donen el que sigui però les empreses i gimnasos estem completament desprotegits", ha lamentat Canela, que ha exigit poder rebre part dels ajuts que la Generalitat ha promès per compensar els tancaments.
La Federació Nacional d'Empresaris d'Instal·lacions Esportives (FNEID) també ha reivindicat que els centres esportius són espais segurs després del tancament i ha demanat a les autoritats que les restriccions siguin proporcionals amb la contribució de cada activitat a la propagació del virus. "En el cas de les instal·lacions esportives i dels gimnasos, aquesta contribució és insignificant ja que, segons l'associació del sector europeu del fitnes, EuropeActive, la taxa mitjana d'infecció se situa en 0,78 per 100.000 visites", ha comunicat la FNEID.