Segon dia consecutiu de descens del preu de la llum a Espanya. Aquest dissabte 4 de setembre el preu de la llum marcarà 134,89 euros el megawatt hora (€/MWh) de mitjana, que suposa una baixada del 2,1% respecte avui. Tot i aquest lleu descens, el de demà encara serà el tercer preu més elevat de la història.

La franja del dia amb el preu més alt serà a les 22 h, quan s'arribarà a 152,27 euros/MWh. Per contra, el preu més baix serà entre les 17 i les 18 euros i costarà 106,3 euros

El preu de la llum d'aquest dissabte triplica el que va marcar el primer dissabte de setembre de l'any passat (34,20 euros), segons dades de l'operador OMIE. A més a més, cal tenir en compte que el dissabte és un dia de menor consum perquè tanca part de l'activitat econòmica.

precio luz 4 septiembre

Aquesta setmana va començar amb el preu disparant-se casi un 22%, per registrar dimarts un augment del 5%, dimecres de l'1,5% i dijous del 6%. Després d'aquesta tendència a l'alça, aquest divendres el preu va baixar un 1,8%, fins als 137,7 euros. 

Tres rècords consecutius

Els tres primers dies de setembre ja tenen el rècord de ser els tres preus més alts mai vistos al mercat majorista i, tot i el descens d'avui i de demà, s'espera que durant els propers mesos la tendència segueixi sent a l'alça.

Durant el mes d'agost, i en plena onada de calor, el preu va anar marcant un rècord rere l'altre, provocant que la mitjana de preu del mes fos de 106 euros/MWh, el mes més car de la història, després del juliol que ja va marcar un altre rècord, amb un preu de 92,4 euros.

Sobre aquesta gran escalada de preus de la llum es va pronunciar aquest dimecres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que va assumir que és "una situació complexa". A més, va afegir que "hem actuat, estem actuant i continuarem actuant" al·ludint a mesures aplicades pel seu executiu com el bo social i el bo social tèrmic, la rebaixa de l'IVA del 21 al 10% i l'impost del 7% sobre el valor de la producció d'energia elèctrica.

En aquest sentit va assegurar que el govern espanyol continuarà "actuant sempre dins del marc regulador europeu" i va anunciar que vol impulsar "un debat necessari a Europa sobre l'adaptació de les regles del mercat a un nou context de transició energètica", el de la penetració de les energies renovables.

Per la seva, la Cambra de Comerç ha exigit aquest divendres que l'Estat impulsi canvis en la subhasta de preus majoristes al mercat de l'electricitat per aturar l'escalada de preus i així "millorar la competitivitat de les empreses i fer front al risc de pobresa energètica". El sistema actual es basa a pagar a tots els generadors el preu de l'energia més car. Això provoca que les tecnologies de baix cost es remunerin amb escreix quan entren en escena les generadores d'alt cost, un mecanisme que la Cambra aposta per modificar. Per altra banda, proposa que els drets d'emissió –el seu increment de preus ha estat un dels principals motius de l'increment de la factura de la llum- repercuteixin a les tecnologies més contaminants.

Per altra banda, l'ens considera "essencial" continuar mantenint un sistema que incentivi la implantació d'energies renovables. Davant una previsible inflació del mercat dels drets d'emissió, creu que aquest tipus de polítiques permetrien esquivar els increments dels últims dies i penalitzar les empreses que generen gasos d'efecte hivernacle.

 

Foto principal: Un interruptor de la llum / Unsplash - Jaye Haych