La pandèmia del coronavirus ha deixat més seqüeles en la societat del que és palpable a primera vista. Així ho conclou un estudi de CCOO i la UAB, que, d'una banda, assevera que la pandèmia ha disparat el conegut com estrès laboral, produït per una forta pressió a la feina i poca autonomia, poques oportunitats de decisió i poc marge d'influència per part del treballador. Una combinació, ha assenyalat, que es converteix en un condicionant "molt poderós" de l'estat de salut, principalment en els treballadors més precaris que han estat treballant durant el confinament, com també la sensació d'inseguretat i manca de protecció. Alhora, alerta també que fins el 75% dels treballadors temen perdre la feina i no trobar-ne una de nova.
De l'enquesta, feta a més de 20.000 assalariats entre el 19 d'abril i el 29 de maig, se n'extreu que fins el 44,3% dels treballadors percep una alta tensió al seu lloc de feina arran de la crisi sanitària; una dada que duplica el percentatge del 2016. De fet, l'increment d'estrès laboral és tan elevat que els investigadors de l'estudi avisen que la tensió laboral i la inseguretat són "l'epidèmia que pot venir després de la Covid-19".
En línia amb les conclusions del Banc d'Espanya que assevera que la crisi de la pandèmia ha afectat més severament a les dones i als menors de 35 anys, l'estudi de la UAB i CCOO evidencia que l'estrès laboral és més alt en el cas de les dones (47,8%), en els treballadors manuals (51%) i en els que tenen dificultats per cobrir les necessitats bàsiques de la llar (54,8%). En definitiva, els treballadors més precaris són els que ho pateixen més.
L'estrès laboral i els tranquil·litzants
Els investigadors de l'estudi recorden que hi ha estudis que vinculen directament la tensió laboral amb el risc d'una malaltia cardiovascular o mental. Per minvar el 44,3% actual de treballadors tensionats, l'epidemiòleg de l'estudi, Albert Salvador, ha apel·lat els empresaris a aplicar més "justícia i democràcia" als llocs de feina, amb més autonomia per a la plantilla. "L'alta tensió és un efecte molt clar d'una organització autoritària i arcaica, basada en el 'ordeno i mano'", lamentant que "no es reconeix que, qui millor coneix la feina, és qui la fa cada dia".
Un dels efectes preocupants d'aquest estrès i que queda evidenciat en l'enquesta, és que un 12% dels treballadors han començat a consumir tranquil·litzants arran de la pandèmia, i un 21,5% ha pres aquests medicaments o somnífers durant el mes previ a l'enquesta. La meitat d'aquests eren nous consumidors, mentre un de cada tres treballadors ja prenia aquesta medicació abans de l'estat d'alarma però durant el confinament va augmentar-ne la dosi o va prendre productes més forts.
Inseguretat i treballar amb símptomes
L'enquesta constata que un de cada tres participants (68%) està preocupat per si s'infecta de Covid-19 a la feina, una xifra que creix lleugerament (72,3%) si se'ls pregunta per la possibilitat d'actuar com a transmissor de la malaltia. Alhora, també es mostra que fins a un 13,1% dels treballadors va anar al seu lloc de feina malgrat tenir símptomes compatibles amb la Covid-19, i el percentatge supera el 18% en el cas d'empleats amb un salari baix.
Pel que fa a les mesures de protecció, un 70% dels treballadors ha manifestat que en algun moment ha anat a la feina sense tenir les mesures de seguretat adequades. La xifra creix fins el 78% en el cas dels que fan tasques d'atenció al públic. Una situació que ha condemnat CCOO, qui considera que les dades són "demolidores" i evidencien una "dràstica falta de mesures de protecció davant una pandèmia que ha superat a tothom". "Demanem que situacions com aquesta no es tornin a repetir", ha afegit.
Por a les oportunitats laborals
Finalment, l'enquesta de la UAB i CCOO també recull el temor del 75% dels assalariats a no trobar una nova feina si ara perdessin l'actual, mentre que un 69,7% tenen por que li abaixin el sou i més del 50% estan preocupats per si els modifiquen els horaris o les tasques a fer. "Hem d'acotar aquesta sensació de risc i incertesa", ha reclamat CCOO, mentre ha subratllat que a l'estat espanyol és "urgent" regular el teletreball i blindar les condicions laborals.