Un dels moments més morbosos de l'any per a una gran part de la població és conèixer quins són els famosos i grans fortunes que deuen diners a Hisenda, i que per tant no han pagat tots els impostos que els pertocaria. Això, molts cops, provoca que s'escrigui algun article sobre aquelles persones, però francament no sabem mai si va més enllà fins a l'any següent, quan es torna a publicar el llistat i veiem quins canvis hi ha hagut. Ara bé, serveix d'alguna cosa publicar aquest llistat més enllà del morbo de saber qui no paga els seus impostos?
Doncs ha estat el mateix Ministeri qui ens ha donat la resposta, i la veritat és que serveix de ben poca cosa. Segons un estudi publicat a Crónica Tributaria, una revista publicada per Hisenda assegura que aquest instrument "ha demostrat una eficàcia limitada" a l'hora d'eliminar el deute de manera definitiva.
Concretament, només 4 de cada 10 deutors rellevants paguen el seu deute amb l'Estat quan la seva identitat i quantitat de diners a pagar són mostrats al gran públic, una efectivitat del 40%, que podríem titllar de pobre. La cosa no acaba aquí, ja que un dels objectius de publicar el llistat és provocar certa por en el deutor i que en un curt període de temps, però l'estudi demostra que no és així en la gran majoria dels implicats.
Ara bé, el que són que demostra l'estudi és que la por va augmentant a mesura que passen els anys i el nom de la persona segueix apareixent a la llista, "però el pas del temps també s'associa amb una perpetuació o palanquejament dels deutors que aconsegueix el seu màxim el cinquè exercici".
No és útil per generar una consciència "cívico-tributària"
Una altra de les conclusions de l'informe és que les llistes "no són efectives per a generar una consciència cívic-tributària" a l'hora de reduir o eliminar el nombre de deutors rellevants cada any. A més, apunta que els llistats continuen tenint un "efecte directe limitat" a l'hora de treballar per la voluntat de pagar els deutes i multes tributàries, ja que es produeix "un increment sostingut del nombre d'incomplidors rellevants" que s'han incorporat a la llista en els últims anys, de fet ha passat de 20 a 56 en el període 2016- 2019.
A més, l'informe conclou que l'aparició d'aquesta llista "no redueix significativament el deute" d'aquells que sí que volen pagar perquè tot i que s'aconsegueix reduir fins al 43,88% el deute, la majoria dels casos, el percentatge és inferior al 5% de la quantitat deguda i, per tant, no permet l'exclusió del llistat dels deutors.
Per últim, les dades obtingudes per l'estudi, deixen molt clar que l'efectivitat del llistat és limitada amb relació amb l'objectiu que té el govern espanyol, ara bé pel que sí que pot ser útil és en la modificació de la conducta d'una bona part dels deutors, encara que aquest efecte és insuficient perquè no continuïn apareixent en el llistat.