El president d'Agbar, Àngel Simón, ha recordat avui la necessitat urgent de tornar a posar el canvi climàtic com el "centre d'actuació" per prendre les decisions en el futur. Així ho ha assegurat durant la Junta General de Grups d'Interès d'Agbar, una trobada participativa que ha reunit representants de diferents sectors amb els quals l'empresa manté algun tipus de vincle per retre comptes i establir compromisos amb ells. Simón ha assegurat durant la clausura de l'acte que, després de dos anys de pandèmia, és important tornar a situar la crisi climàtica al centre per poder fer front així als diferents reptes del futur.
Un dels projectes que Agbar té en funcionament en aquest sentit són els 10 centres d'operacions i solucions digitals Dinapsis, que tenen l'objectiu d'aconseguir una gestió més eficient de l'aigua a les ciutats en les quals estan situats. En l'acte, moderat pel director de comunicació d'Agbar, José Guerra, també ha participat el conseller delegat de la companyia, Manuel Cermerón, que ha valorat la importància de la formació constant per assolir una ocupació de qualitat. En aquest sentit, Cermerón ha recordat diferents programes d'Agbar per incidir en aquest àmbit, com els graus de formació professional dual, una col·laboració publicoprivada que aposta per la formació dels professionals del sector.
El president de la companyia ha remarcat que les accions d'Agbar s'estructuren entorn de tres eixos que conformen els criteris ESG -medi ambient, societat i governança-, a través dels quals Agbar treballa amb les administracions, els clients, els proveïdors i agents del tercer sector. "En la trobada d'avui hem retut comptes amb les entitats a les quals estem vinculats, i això ens permet consolidar les nostres aliances amb ells i generar confiança, la qual cosa és bàsic per poder seguir treballant", ha reivindicat Simón.
Medi ambient
El primer bloc de l’esdeveniment s’ha dedicat al compromís amb el medi ambient i hi ha participat Tomàs Molina, meteoròleg i divulgador científic. En aquest bloc s’ha posat en relleu que el 2050 més del 40% de la població mundial viurà en àrees d’estrès hídric greu, per la qual cosa la innovació és fonamental per gestionar uns recursos cada cop més escassos. En aquest sentit, Narciso Berberana, director de Desenvolupament Sostenible d’Agbar, ha explicat l’impacte que el canvi climàtic té en la gestió dels recursos hídrics i Guillermo Pascual, director d’Operacions d’Agbar, ha posat en valor Dinapsis, la xarxa de hubs per a la transformació digital d’Agbar, que actuen juntament amb les administracions i la ciutadania per impulsar el desenvolupament sostenible a diferents punts del territori.
En aquests moments, la xarxa de hubs de Dinapsis d’Agbar compta amb una desena de centres a tot el territori espanyol. En aquest àmbit, ha participat en l’esdeveniment José Belda, gerent d’Aguas de Albacete, que ha parlat del hub d’Albacete, especialitzat en estrès hídric i desenvolupament territorial, i que ha esdevingut un pol important d’innovació i dinamització social a la regió. Així mateix, durant l’esdeveniment s’ha connectat amb el hub de Benidorm, que es va inaugurar justament fa cinc anys el mateix dia que es va celebrar aquesta junta. Antonio Pérez, alcalde de Benidorm, ha afirmat que la col·laboració publicoprivada ha estat clau per a l’èxit d’aquest projecte, que ha situat Benidorm al capdavant en la digitalització de la gestió de recursos hídrics.
Per acabar, i com a tancament d’aquest primer bloc de la Junta General de Grups d’Interès d’Agbar dedicat al compromís amb el medi ambient, s’ha connectat amb Gustavo Calero, exdirector de Desenvolupament Sostenible a Andalusia, per destacar com s’està impulsant —amb Granada com a exemple de referència— la transformació de les plantes depuradores en biofactories, plantes generadores de recursos que són referents en economia circular per la reutilització de l’aigua, la revaloració de residus i l’autoabastament energètic, així com pel seu impacte positiu global a l’entorn.
Acció social
En aquesta Junta General de Grups d’Interès d’Agbar, també s’ha abordat el compromís amb l’acció social de la companyia, i s’ha destacat, en primer lloc, l’impuls a l’ocupació de qualitat. En aquest sentit, Cermerón i Matías Carnero, president d’UGT Catalunya, han mantingut un diàleg sobre l’impuls dels green jobs i han destacat la importància de l’FP Dual per millorar l’ocupabilitat. En el diàleg ha intervingut també Pablo Gallardo, treballador de Viaqua, que es va incorporar a aquesta empresa del grup Agbar a Galícia després de cursar el cicle d’FP Dual especialitzat en el sector de l’aigua. Així mateix, en l’esdeveniment s’ha valorat com el compromís amb l’ocupació de qualitat implica també els proveïdors amb els quals treballa Agbar.
D’altra banda, en l’esdeveniment s’ha compartit com el grup Agbar continua trencant barreres també en l’àmbit de l’atenció al client amb el programa “Amb tu”, que està centrat a garantir que tots els clients, sense excepció, puguin accedir als serveis, sobretot en el cas de les persones en situació de vulnerabilitat, identificant les barreres digitals, de comprensió, d’accessibilitat o econòmiques. Així mateix, s’han compartit els avenços del projecte ONA, un projecte engegat per Agbar, juntament amb la Creu Roja, en primer lloc, a Barcelona, i ara també en altres punts del territori, per facilitar l’ocupabilitat de persones en situació de vulnerabilitat. En aquest àmbit, han compartit els avenços del projecte Felipe Campos, conseller delegat d’Aigües de Barcelona, i també Antoni Bruel, coordinador de la Creu Roja Espanya i Josep Quitet, president de Creu Roja Catalunya, que han destacat com el projecte ONA empodera les persones gràcies a la inserció laboral.
En l’últim bloc de la Junta s’ha aprofundit en el compromís del Grup amb la governança i, en concret, s’ha destacat l’exemple del Pacte Social d’Agbar, la proposta per a una reconstrucció verda i inclusiva després de la COVID-19, territori per territori, amb la col·laboració de les administracions i les entitats locals. D’una banda, Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat i presidenta de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, ha detallat algunes de les accions concretes que s’estan duent a terme al municipi per millorar la qualitat de vida de les persones. D’altra banda, José Manuel Baltar, president de la Diputació d’Ourense, ha compartit com la col·laboració entre l’empresa i l’Administració permet als ajuntaments petits impulsar el desenvolupament de la regió. Un altre exemple de la capil·laritat dels pactes socials compartit en l’esdeveniment és el cas del Pacte Social de San Fernando (Cadis), que ha estat premiat per la Federació Andalusa de Municipis i Províncies.
En definitiva, aquesta nova edició de la Junta General de Grups d’Interès d’Agbar, en consonància amb la que va tenir lloc al juny de l’any passat, ha consolidat aquest instrument de rendició de comptes i escolta activa amb els grups d’interès, i ha posat en valor la participació activa de diverses entitats amb les quals la companyia col·labora allà on és present i la importància de les aliances per abordar els reptes actuals i continuar adquirint conjuntament compromisos de futur.