El Dia del Treballador, l'1 de maig, arriba en un context on els pensionistes són els protagonistes. És per aquest motiu que els principals sindicats de Catalunya encaren les manifestacions convocades aquest dimarts entorn aquest col·lectiu. De fet, els pensionistes conformen un total d'uns 8 milions de persones a tot l'estat espanyol, i en els últims mesos han estat en el punt de mira dels mitjans per ser un dels col·lectius més actius a l'hora de sortir al carrer per reivindicar un augment de les prestacions.
De tota manera, les pensions dignes no són l'única reivindicació per aquest 1 de maig. Davant una taxa d'atur del 12,2% a Catalunya i del 16,74% a l'estat espanyol, el reclam per una millor ocupació, la igualtat en el sector laboral amb els reclams del 8-M i un augment dels salaris, són també les principals demandes per aquesta diada.
El creixement de l'economia no es veu reflectit en el sector laboral
Des de Comissions Obreres de Catalunya (CCOO), Montse Ros, secretària d’Organització i Comunicació i portaveu de CCOO de Catalunya, en declaracions a El Nacional, considera que, "les dades que hi ha són molt preocupants perquè no traslladen la riquesa que s'està produint a Catalunya".
De fet, l'economia catalana segueix una tendència creixent des del 2014, però segons CCOO aquesta riquesa que s'està creant "no s'està repartint, sinó que es queda només per a uns quants". És per aquest motiu que el missatge que volen transmetre aquest 1 de maig des de CCOO és "O es reparteix la riquesa que es crea o anem al conflicte".
Des d'UGT també critiquen el model de contractació. Des del sindicat afirmen que "l’ocupació creix, però a costa de més precarietat. De fet, segueix augmentant el nombre de persones que es troben en risc de pobresa, fins a un 23,6% a Catalunya. Tenir feina no protegeix del risc de pobresa, de fet, unes 390.000 persones ocupades són pobres".
Per unes "pensions dignes"
Tant UGT com CCOO critiquen l'acord del PP i del PNB en el marc pressupostari per pujar les pensions en funció de l'IPC i ho atribueixen a una maniobra per "desmobilitzar", afirmat que "és una operació de maquillatge".
Montse Ros afirma que les pensions són un dels "punts febles del govern del PP". Donat que gran part dels votants del govern actual són pensionistes, Ros considera que "el PP té un electorat molt gran i molt sensible a les pensions, i per tant aquí tenim un punt en el qual el PP té una feblesa, i s’ha d’anar a apretar aquest punt", assegura.
Segons CCOO i UGT, l'acord per les pensions s'ha de produir en el marc del Pacte de Toledo i el model de sostenibilitat ha d'anar lligat a un increment dels salaris. Les pensions haurien de ser, han dit, d'un mínim de 1.000 euros quan en l'actualitat la mitjana a Catalunya se situa en els 900.
La igualtat de gènere
L'escletxa salarial entre homes i dones és un dels pals de paller de la reivindicació de l'1 de maig. Des d'UGT asseguren que les dones van deixar de percebre 6.568 € euros a l’any, en relació als salaris dels homes, i critiquen el fet que al Projecte de Pressupostos Generals de l'Estat, "es redueixi de 200 a 80 milions la partida pressupostària per combatre la violència de gènere, el que expressa amb cruesa l’escassa voluntat de l’Executiu per posar punt i final a les violències masclistes".
Des de CCOO, Montse Ros assegura que "la situació de les dones no ha millorat des del 2014, sinó que ha empitjorat la dels homes, i aleshores en alguns punts es troben".
Així doncs, aquest Primer de Maig és també una reivindicació pels drets de les dones en matèria laboral, en què es busca "l’acció en matèria de conciliació i corresponsabilitat, amb mesures d’ampliació de permisos i llicències o reducció fiscal, que actualment és molt limitada i no respon a la necessitat d’obrir el debat sobre la igualtat real i efectiva".