Les seccions sindicals de Comissions Obreres (CCOO) dels grups Codorniu i Freixenet, juntament amb la federació sindical d'Indústria, exigeixen que es constitueixi una mesa sectorial del cava a Catalunya. L'objectiu és que aquest òrgan compti amb representació dels sindicals, les patronals i l'administració per resoldre els problemes laborals que afecta el sector, i que s'acumulen de fa anys.

Des del comitè d'empresa de Codorniu, el president Antonio Cruces ha lamentat que "fa anys que la indústria del cava arrossega problemes en la negociació dels convenis i en l'estructura", i ha senyalat que el recent ERO de Codorniu "és una prova clara" de que el sector "està en caiguda lliure". Segons Cruces, la situació ha empitjorat degut a la comercialització de caves "de baixa qualitat" i al "xantatge" de les grans empreses alimentàries per a la producció de marques blanques.

En aquesta mateixa línia, Cruces també ha estat especialment crític vers el paper del Consell Regulador i de les patronals Institut del Cava i Pimecava. "El Consell fa una regulació molt pobre i les patronals, lamentablement, no s'han posat gairebé mai d'acord", ha etzibat, instant-los a "seure i fer-s'ho mirar". "Nosaltres impulsem aquesta mesa sectorial per protegir els treballadors i el producte", ha conclòs.

El compromís personal de Bassa

Precisament, aquest dilluns mateix, després de la manifestació de l'1 de Maig a Barcelona, diversos representants de CCOO van traslladar la petició a la consellera de Treball, Dolors Bassa. Segons ha avançat el sindicat en un comunicat, Bassa "va assumir el comprimís personal d'impulsar les reunions necessàries" per afrontar aquesta qüestió.

La petició de CCOO arriba pocs dies després que Codorniu hagi presentat un Expedient de regulació d'ocupació (ERO) amb el qual preveu acomiadar 100 dels 900 treballadors del grup empresarial. El motiu principal dels acomiadaments, ha explicat la companyia, és la supressió de la producció de marques blanques per a l'estranger, que representa un 20% de la producció total de la firma.

Rebuig a l'ERO de Codorniu

Al mateix temps, el pla de reestructuració de Codorniu també contempla unificar els cellers de Nuviana i Raimat, reduir l'activitat a la finca Riudabella de Poblet i fer menys visites massives d'enoturisme per potenciar els grups que siguin de valor afegit.

 

Per a tot plegat, els treballadors de Codorniu van participar activament en les manifestacions de l'1 de Maig tant a Barcelona com a Lleida amb pancartes de rebuig a l'ERO. Van comptar amb el suport de membres del sector del cava ja que segons CCOO, "entenen que aquest problema no afecta només a Codorniu, sinó a totes les empreses del sector."