Tant les patronals com els sindicats han valorat aquest divendres la caiguda del 0,6% de l'IPC, segons les dades publicades avui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), com un reflex de la marxa negativa de l'economia i de la demanda. Els representants dels empresaris han alertat que els marges empresarials es veuran reduïts davant de la caiguda del consum a l'economia i de l'augment dels preus energètics, que encareixen els costos empresarials.

Per la seva banda, CCOO i UGT han exigit "polítiques que millorin la capacitat de demanda" com l'augment del salari mínim interprofessional (SMI) i la millora dels sous de convenis col·lectius i a la funció pública. CCOO ha advertit que el recent increment dels preus energètics afecta el consum de les llars i afebleix la "resiliència i capacitat de producció del teixit empresarial".

L'IPC fa nou mesos que es troba en retrocés, des de l'abril. La inflació subjacent, que no té en compte la incidència dels productes energètics ni els aliments sense elaborar, també presenta una dinàmica de desacceleració. Així doncs, l'augment intermensual del mes de novembre, d'un 0,4% a Catalunya, es deu en bona part a l'augment dels preus de l'energia. Els preus dels aliments i les begudes no alcohòliques, amb un 1,5%, i els del vestit i calçat, amb un 1%, són els que més increments interanuals han presentat també el desembre.

Preocupació per l'augment dels preus energètics

Les patronals han expressat la seva preocupació per l'augment dels preus de l'energia, que encareixen els costos del teixit productiu, juntament amb una caiguda de la demanda i del consum pel context econòmic provocat per la Covid. PIMEC destaca el "preocupant comportament" dels preus energètics en general, "amb clara afectació al transport i a l'habitatge, cosa que pot incidir molt negativament en el consum familiar i en els costos de les empreses".

La CEOE també posa l'alerta en la caiguda de la demanda i l'augment dels costos. "En aquest context de debilitat de la demanda, els preus finals continuen caient alhora que les empreses han de seguir assumint increments de costos de producció, pel que els seus marges s'estan reduint intensament", lamenten des de l'organització que presideix Antonio Garamendi.

Augment dels preus dels béns bàsics

Tot i la inflació baixa, UGT remarca que els preus dels productes bàsics, com l'alimentació i la roba, sí que han pujat i per sobre de la mitjana. "Aquesta pujada de preus el que fa és generar pèrdua de poder adquisitiu de les famílies més vulnerables i que tenen menys ingressos i per això reclamem una vegada més el Salari Mínim Interprofessional (SMI)", ha reclamat Núria Gilgado, secretària de Política Sindical de la UGT.

La UGT també ha lamentat que s'hagi produït l'increment més gran del preu de l'electricitat de la sèrie històrica, un "augment inacceptable i indecent" que "té un origen en el sistema de fixació de preus en el mercat majorista elèctric que permet que les empreses puguin tenir beneficis extraordinaris quan hi ha un augment de demanda", ha indicat Gilgado. En la mateixa línia, CCOO ha afegit que aquests "beneficis irresponsables de les elèctriques llastren el consum de les llars, estenent la pobresa energètica, però afebleixen a més la resiliència i la capacitat de producció del teixit empresarial". Per aquest motiu, el sindicat creu necessari reclamar "prestacions i salaris de qualitat".