UGT i CCOO han convocat el proper 11 de febrer concentracions davant les delegacions de Govern d'arreu d'Espanya per exigir l'arrencada de les negociacions per la derogació de les reformes laborals i la de pensions de 2013, així com la pujada del salari mínim interprofessional (SMI).
#AhoraSíToca "@CCOO i @UGT_Comunica anuncien mobilitzacions l'11 de febrer per exigir al Govern que pugi el salari mínim, derogar la reforma laboral i la de pensions" https://t.co/w3PyxouBoQ
— COMISSIONS OBRERES (@CCOO) January 19, 2021
Manifiesto¹ i Octavilla²
¹ https://t.co/H0v24UphSg
² https://t.co/pmuVNgD8xK pic.twitter.com/pjMK8HwaB0
Sota el lema "Ara sí toca!", aquestes concentracions -que compliran totes les mesures de seguretat marcades per la pandèmia de coronavirus- suposaran el "tret de de sortida" d'una sèrie d'accions per exigir el govern de coalició que compleixi els seus compromisos electorals, segons han subratllat els secretaris generals d'ambdues organitzacions en una roda de premsa conjunta.
Reformes laborals
El líder de CCOO, Unai Sordo, ha demanat al govern espanyol que posi ja "taula, data i hora" per abordar les negociacions "per corregir reformes laborals nocives i ineficaces". En aquest punt, Sordo ha subratllat la urgència de recuperar el valor de la negociació col·lectiva, així com de limitar la temporalitat i el recurs a l'acomiadament i millorar també els mecanismes de flexibilitat interna en les empreses. També han insistit en la necessitat de millorar els processos de subcontractació i externalització i de tancar altres temes com la regulació de les plataformes digitals, la llei d'igualtat salarial o un pla de xoc contra la sinistralitat.
CCOO ha insistit que la voluntat és negociar i acordar, sempre que no es torni a donar drets de veto en la negociació com, segons el seu parer, va passar amb la CEOE en el Salari Mínim Interprofessional (SMI). "No es pot tornar a llançar el missatge que si no hi ha acord social no es toca res", ha advertit. També ha exigit l'Executiu que faci una proposta de millora del SMI, la qual està prorrogada, ja que la possibilitat que s'aconsegueixi un acord a la taula de diàleg social és "nul·la o gairebé nul·la" després de donar-li la patronal "dret de veto".
Pensions i compromís amb els espanyols
També es troba en el centre de les exigències dels sindicats la situació de les pensions, on demanen acabar amb la reforma de 2013 i tornar al consens de 2011 per abordar la situació "sense condicionants previs" i des del diàleg social. "No renunciarem a cap de les qüestions obertes abans de l'esclat de la pandèmia al març", ha emfatitzat Álvarez.
Davant de les propostes de reforma laboral i de pensions, que formen part de les remeses per Espanya a Brussel·les, els líders sindicals han demanat al Govern que deixi d'utilitzar a Europa com excusa i, que si hi ha algun condicionant, s'expliciti i es traslladi als agents socials.
Durant la crisi de la Covid, exposa el manifest de les concentracions, UGT i CCOO "hem demostrat amb escreix el nostre compromís amb la societat espanyola, impulsant nombrosos acords." Tanmateix, afegeixen, "en un moment en què es comença a entreveure la sortida de la crisi, el Govern impedeix avenços en àmbits essencials imprescindibles per a la igualtat social i la distribució de la riquesa".
"Avenços sense els quals la sortida de la crisi s'efectuarà, com en crisis anteriors, sobre l'esquena de la classe treballadora. Una cosa que no podem permetre", conclouen ambdues organitzacions.