El Saló Smart City s'ha reinventat aquest any en format digital, en comptes de físic, i ha plantejat com serà el món i les ciutats després de la pandèmia. El programa se centra en el paper de la tecnologia per afrontar els reptes urbans, el redisseny de les ciutats per tal que siguin més habitables o la mobilitat urbana sostenible. L'esdeveniment durarà de dos dies, i ha començat avui, dimarts 17 de novembre.

Aquest any l'Smart City se celebra en un format Live, atès el seu caràcter digital en el context de pandèmia. El congrés, organitzat per Fira de Barcelona, tindrà dues parts diferenciades: un programa que s'emetrà en directe aquest dimarts i un segon dia amb tallers i esdeveniments paral·lels digitals per aquest dimecres. El plató del programa està situat a la seu de Mediapro. 

El caràcter digital de l'edició ha permès comptar amb nombroses connexions internacionals, amb què hagués estat complicat contemplar en el format físic habitual. De fet, els continguts comptaran amb una interpretació simultània de fins a nou idiomes.

smart-city-2018-fira-ACN

L'edició del 2018 de l'Smart City / ACN

Canvis en el transport

"Hi ha hagut un canvi molt gran de la mobilitat. La baixada del transport públic acabarà tornant, però l'increment de l'ús de la micromobilitat personal ha sigut brutal sigui amb bicicletes o patinets", ha explicat Ugo Valentí, director de la cimera. Valentí ha parlat del cas de Singapur, una ciutat que ha aconseguit reduir en un 86% les places de pàrquing disponible gràcies a l'increment mobilitat compartida i l'ús de patinets o bicicletes. "És un model traslladable a molts indrets del món i permetria recuperar espais que ara estan ocupats per cotxes aturats", ha afegit.

Participació de delegacions

Alguns dels ponents que participaran en les 40 hores d'emissió són el ministre japonès Takuya Hirai; la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el de Berlín, Michael Müller; la de Chicago, Lori Lightfoot; la de París, Anne Hidalgo.

Al més, també es comptarà amb delegacions com la de Portugal, Alemanya, Bèlgica, Bournemouth (Regne Unit), Estònia, Icex, Kotra (República de Corea), Luxemburg, Països Nòrdics i la regió de Zhejiang (Xina).

Pel que fa a la representació catalana, la Generalitat hi serà present un any més. El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró participarà en una conversa sobre el paper de Catalunya com a "primer laboratori obert de 5G a Europa".