Les dones haurien de percebre una retribució salarial un 26% superior a la mitjana per poder acabar amb la bretxa salarial, segons reflecteix un informe de Comissions Obreres (CCOO) de Catalunya a partir d'unes dades de l'any 2019. Al país, les dones van cobrar 5.977 euros anuals menys que els homes el 2019, el que implica una diferència del 20,64%. Tot i que suposa un descens de 2 punts percentuals respecte a la dada del 2018, el cert és que en 11 anys, aquest indicador només ha patit una baixada del 3,7%. A més, l'informe plasma una altra dada molt preocupant: a partir del 2020, amb l'inici de la pandèmia, el tant per cent de treballadores que se les retribueix per sota del Salari Mínim Interprofessional és del 42,32%, partint de dades de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària.
Entre les causes que expliquen aquesta desigualtat de gènere en el camp laboral, CCOO apunta la segregació horitzontal de les feines, que aboca les dones a treballar en sectors que tenen unes retribucions més baixes o bé a tenir treballs temporals o amb horari parcial. L'altre factor que assenyala el sindicat és la "desigual distribució de responsabilitat de cures", atès que són elles les que normalment han de sol·licitar més baixes o excedències per fer-se responsables d'una situació familiar.
L'informe constata que aquestes diferències s'han agreujat, particularment, entre la població jove. En la presentació de l'estudi, Irene Galí, coordinadora d'aquest, ha assenyalat que aquesta bretxa s'accentua especialment "a partir de l'arribada de la maternitat". En concret, en el cas de les treballadores que tenen menys de 18 anys, la desigualtat salarial entre homes i dones ha pujat del 19,4% al 34,8% en només una dècada. A les franges més grans és on s'ha reduït lleugerament la diferència, passant del 31,1% al 28,1%. Galí apunta que aquesta diferència de sous "és un dels indicadors que plasma la discriminació de gènere a la feina".
SMI i reforma laboral
Comissions Obreres ha posat també el focus en la proporció creixent de dones que tenen sous inferiors al Salari Mínim Interprofessional. Al llarg dels darrers anys, el creixement ha estat molt dràstic: mentre que l'any 2008 hi havia un 14,1% de dones que cobrava per sota de l'SMI, l'any 2017 es va disparar fins al 25,7%, va arribar al 36,9% el 2019 i el 2020 es va assolir un nou rècord: el 42,32%. L'informe indica els efectes de la pandèmia, com l'increment de treballadors en ERTO o la destrucció de llocs de treball, com a causa d'aquesta tendència. La responsable d'Estudis, Cultura i Memòria de CCOO, Dolors Llobet, espera que la reforma laboral ajudi a "disminuir la bretxa salarial gràcies a la limitació de la temporalitat, de l'ús del contracte d'obra i servei o a la prioritat aplicativa del conveni de sector en matèries de salaris". En aquest sentit, també creuen des del sindicat que la pujada del Salari Mínim Interprofessional a 1.000 euros permeti revertir aquesta tendència, així com la fi de la moratòria dels plans d'igualtat en empreses que tenen un volum superior a 50 treballadors. Paral·lelament, Llobet ha demanat que s'aposti per mesures que "vagin directament a pal·liar el rol de cuidadora que estan ocupant les dones i impedeix la promoció i el desenvolupament a la feina".