Són molts els exemples d'empreses que han hagut d'adaptar la seva producció per sobreviure al coronavirus. Sense anar més lluny, Seat va aprofitar les seves plantes per fabricar respiradors, igual que moltes altres empreses es van dedicar a fer mascaretes, bates, EPI o material sanitari. La start-up catalana CTRL4 Enviro és, en part, un exemple més. Es tracta d'una empresa que ja es dedicava a la monitoratge dels fluxos urbans, però el coronavirus ha estat l'impuls per dissenyar una tecnologia totalment nova que permet monitoritzar les masses en espais kilomètrics. 

La necessitat d'aquesta tecnologia és evident: és estiu, la gent vol anar a la platja i sortir al carrer, deixar enrere el tràngol del confinament domiciliari i gaudir de l'aire lliure. Però el virus és lluny de marxar, i les aglomeracions són el pitjor antídot. I com es pot controlar la quantitat de gent que va a la platja, per exemple? Un problema. Aquest és el cas amb què es van trobar a Castelldefels, on tenen una platja de més de 5 kilòmetres i on controlar l'accés i el nombre de persones es feia pràcticament impossible a un cost raonable. 

El CEO de CTRL4, Anton Gomà, explica a ElNacional.cat que va ser l'ajuntament de Castelldefels mateix qui va contactar amb ells i els va demanar una solució per controlar la densitat a les platges, i, finalment, van dissenyar un sistema d'intel·ligència artificial mòbil mitjançant un quad. "Controlar l'aforament es pot fer per diversos sistemes, que normalment passen per monitoritzar el nombre de persones amb càmeres, i en platges més petites es poden cobrir entre 200 i 300 metres, però per a espais més grans el sistema de les càmeres és molt costós", explica Gomà. "Ara ja està en funcionament des de fa més de dues setmanes i de moment, tot i que encara és una espècie de fase de prova, n'estem molt contents". 

Un quad, una càmera i intel·ligència artificial

El disseny de CTRL4 funciona de la següent manera, segons explica Gomà. El sistema combina la informació que capta la càmera embarcada en el quad, i que s'actualitza cada tres segons, amb les càmeres fixes situades a les torres de vigilància dels socorristes, que són els punts més crítics de la platja. 

IMG 4170

Punt de socorrisme, on s'aixeca una càmera | Cedida

La càmera està connectada a la plataforma HAToM, desenvolupada per l'empresa Tinkerers Lab, que visualitza en temps real les dades geoespacials facilitades des del quad en un mapa 3D situat a la prefectura de la Policia Local de Castelldefels. D'aquesta manera, les autoritats poden controlar la quantitat de gent acumulada en un mateix lloc "i si és necessari, poden tancar la platja, cosa que ja ha passat dues vegades des que ho hem instal·lat". 

'Deep learning' i privacitat

Segons explica Gomà, el sistema utilitza diverses tècniques d'anàlisi d'imatge com el 'deep learning' que treballen a temps real i tenen capacitat per analitzar fluxos de fins a 150 persones per minut en un accés i escanejar la densitat general, el nivell d'agrupació i distància entre persones en un espai, ja sigui obert o tancat, en menys d'un segon. 

Amb tot, el CEO de CTRL4 posa èmfasi en la privacitat del sistema. "Al principi, quan la gent de la platja veia la càmera del quad, es posava nerviosa pensant que aquelles fotos eren de domini públic". "Ho hem anat explicant perquè ha de quedar molt clar que les imatges no es fan públiques ni tan sols es transmeten, es queden a l’analitzador d’imatge i el que s'envien són només dades", assegura Gomà. El líder del projecte insisteix en què això és un tema molt important perquè la gent estigui tranquil·la i no se senti intimidada, si bé "al final això és pel bé de tothom". 

20200704 TAV Est

Des de la seva fundació el 2006, CTRL4 Enviro s'ha centrat en sensorització i monitoratge orientat a obtenir informació de l'entorn ambiental. El 2013 va incorporar tècniques de visió per poder ampliar el rang de paràmetres mesurats així com els principis de mesurament per poder oferir mètodes no invasius. L'empresa, que va néixer a la Universitat Autònoma de Barcelona i es troba en el campus del Parc Tecnològic, col·labora amb diversos projectes similars a aquest.