Fora dels focus de les grans companyies multinacionals, el Mobile World Crongress, ‘amaga’ un altre congrés més modest, el Four Years From Now (4YFN). Aquest acull les startups, les empreses emergents que acaben de néixer i on es poden trobar idees i plantejaments realment innovadors i trencadors d’empreses d’arreu del món. 

Enguany, tot i la Covid, no ha estat una excepció, i dins d’aquest congrés alternatiu, on hi han participat més de 350 empreses, hi hem pogut descobrir idees fresques que miren al futur del món de les telecomunicacions des de sectors ben variats com la logística, la salut, la mobilitat o els concerts i totes elles, nascudes a Catalunya. 

Normalment, aquestes empreses també reben ajudes d’altres corporacions més grans, dos exemples clars són la Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l'empresa de la Generalitat, o Mobile World Capital Barcelona, a través del programa The Collider, i a continuació us mostrem cinc de les empreses que han estat presents durant les jornades del 4YFN aquesta setmana: 

Blue Box

Detectar el càncer de mama serà més fàcil a partir d’ara. Des de Blue Box Biomedical Solutions, una empresa catalana amb mig any de vida, han desenvolupat un software per detectar el càncer a través de l’orina de la pacient. 

Ara bé, com funciona? La Judit Giró, cofundadora i CEO, ho va explicar a ElNacional.cat. La idea és molt senzilla, i van partir de la base que si els gossos poden olorar el càncer de mama, per què no podien fer-ho elles? Doncs dit i fet, des de Blue Box han desenvolupat hardware i software per replicar-ho. A més, la blue box compta amb una aplicació mòbil per poder veure els resultats. 

Per tal que funcioni, s’ha creat un algoritme amb intel·ligència artificial que replica el bulb olfactori d’un gos amb biomarcadors que possibiliten la detecció del càncer. Per aconseguir efectivament la detecció 100% fiable, aquesta setmana portaran quatre Blue Box a dos hospitals, dues a Reus i les altres dues a Tarragona on durant el pròxim any recolliran mostres d’orina per entrenar a l’algoritme. 

En aquests moments són capaces de detectar amb un 95% de fiabilitat càncer metastàtic de mama, però aspiren a poder detectar també càncer iniciàtic a mesura que rebin més mostres. Pel que fa al finançament han obert una campanya de cowdfunding per tal de poder-se quedar a Catalunya, ja que , segons assegura Giró, els agrada molt l’entorn empresarial del país. 

IZI

Tenir un videoresum d’un concert amb diferents plans i un so boníssim. Ara mateix sembla una quimera, perquè quan graves un concert des del telèfon mòbil sempre es cola la veu d’aquell amic que viu la cançó al màxim. Doncs una startup catalana ha creat una aplicació perquè això ja no et passi mai més. Alhora, IZI, tal com es diu aquesta aplicació, serà una nova font d’ingressos per als artistes que facin el concert en qüestió. Una de les grans avantatges d’aquesta nova aplicació, que ha guanyat el premi startup capital d’ACCIÓ, dotat amb 75.000 euros, és la seva senzillesa. 

Tal com ens explica el CEO de l’empresa, Ricard Julià, és tan fàcil com posar-se a gravar el concert on estàs. Un cop fent això també podras veure quanta gent està fent el mateix que tu amb IZI i, quan acabi, la mateixa aplicació t’oferirà un resum, a través d’intel·ligència artificial que tu podràs modificar, amb els vídeos que tu prefereixis. 

IZI aplicacio

Imatge de la interfase de l'aplicació IZI - IZI

Cada vídeo costarà uns diners si el vols descarregar i del total de guanys aconseguits, l’empresa es compromet a donar el 51% dels beneficis a l’artista, ja sigui dels clients que paguin pels vídeos o de diferents espònsors que pugui tenir aquell concert.

AllRead

Una altra de les empreses catalanes que ha estat present al 4YFN ha estat AllRead, que ha desenvolupat un software per llegir codis de tota mena a través d’intel·ligència artificial. Concretament, el software que ha desenvolupat aquesta empresa barcelonina permet  la lectura de qualsevol codi i conèixer la traçabilitat dels enviaments del que vulguem, ja sigui un contenidor del Port de Barcelona, un producte d’una botiga i fins i tot comptadors de llum i gas. 

Teresa Oter, màrqueting mànager d’AllRead, va explicar a ElNacional.cat que el software que han desenvolupat permet detectar la informació de qualsevol codi amb una càmera, sigui fixa o mòbil  i en condicions adverses. Dins d’aquestes condicions adverses hi trobem un vehicle en moviment, fins a 60 km/h, amb poca il·luminació o fins i tot amb el codi parcialment trencat o arrugat.

De fet, el cas d’AllRead és d’èxit, ja que actualment estan treballant amb el Port de Barcelona des de principis d’aquest any. Durant aquest període s'han registrat 950 trens i 13.500 contenidors amb un percentatge d'eficàcia del 99% entre tots els elements identificats. Aquesta tecnologia contribueix, segons els objectius del Port, a optimitzar les operacions i automatitzar la recopilació de dades de les mercaderies, afavorint els processos de càrrega i descàrrega de trens al recinte portuari.

Advanced Air Mobility

Us imagineu un taxi volador? A la majoria ens sembla una idea realment futurista, però no a Advanced Air Mobility, que efectivament n’estan desenvolupant un. Concretament es tracta d’un vehicle aeri, que encara està en desenvolupament, però si les coses van segons el previst, es podria començar a comercialitzar ja l’any que ve als Estats Units. 

Aitor Martín, CEO de la companyia, assenyala a aquest diari que la societat disposaria d’un vehicle aeri, elèctric i d’ús diari que seria capaç de reduir els temps de trajecte a menys de la meitat, de fet, apunta que seria com tenir un helicòpter al preu d’un taxi, ara bé també apunta que s'hauria de combatre l'estigmatització social.

Pel que fa a la contaminació, el vehicle és elèctric, per tant la contaminació és molt menor que si fos un vehicle a combustió, encara que a l’hora de la fabricació sí que contamina. Ara bé, a mitjà termini Martín assegura que ja pensen a passar-se a l’hidrogen, que té molt menys impacte en el medi ambient.

Ara bé, com afectaria, si la normativa ho permetés, aquest taxi volador a Catalunya? Doncs en el nostre cas, com Barcelona és una ciutat petita, aniria destinat a la mobilitat interurbana, i permetria ampliar l’àrea metropolitana de manera exponencial fent, per exemple, que un trajecte entre Berga i Barcelona fos només de 45 minuts quan actualment és d’una i quart si no et trobes trànsit. Per últim, Martín assegura que la companyia ja està treballant en un model biplaça i que podria ser una realitat d’aquí a 4 anys i recorda que la mobilitat diària per aire serà una realitat molt abans del que ens pensem.

Psicoterapia VR

Per últim, però no menys sorprenen, trobem Psicoteràpia VR, una empresa que es basa en la utilització del Big Data i del Machine Learning per a la diagnosi de trastorns neurocognitius a nens.

A més, a través de The Collider, també ha pogut desenvolupar solucions innovadores per a la diagnosi i tractament de malalties com el TEAF (trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal), l’Espectre de l’Autisme (TEA) o els Trastorns de Conducta (TC) a través de realitat virtual i el Big Data.

Per tant, actualment aquesta empresa catalana, que col·labora amb l’Hospital Clínic de Barcelona, han pogut utilitzant realitat virtual immersiva, visual i tàctil, han creat un programa completament interactiu per tal de detectar aquests trastorns amb una fiabilitat del 100% i amb un aval mèdic i a més han desenvolupat un tractament per tal de poder canviar la conducta dels pacients.

Acció al 4YFN

A part d’aquestes cinc empreses catalanes, al 4YFN n’han participat moltes d’altres. Des d’ACCIÓ, concretament, s’ha possibilitat la presència de fins a 42 empreses catalanes entre els 4 dies que ha durat el congrés. 

A més, ACCIÓ ha impulsat moltes activitats durant aquesta setmana com per exemple l’Open Innovation Challenge, un esdeveniment que busca fomentar un “entorn d’innovació oberta” entre grans empreses, inversors i proveïdors de tecnologia. Del que es tracta aquest esdeveniment és de propiciar trobades de networking on les empreses presenten els seus projectes als reptes que plantegen diverses multinacionals i inversors internacionals. Durant aquesta setmana ACCIÓ ha pogut posar data a unes 1.000 reunions d’aquest tipus. 

Alhora, ACCIÓ també va organitzar diversos tallers al llarg de la setmana, com per exemple una taula rodona que va reunir diversos casos d’èxit d’startups catalanes com Wallbox i ONA Therapeutic o una conferència a càrrec de la confundadora d’Holaluz, Carlota Pi.

The Collider al 4YFN

Enguany, The Collider, el programa d’innovació de Mobile World Capital, ha portat deu startups al MWC. Aquesta iniciativa de transferència tecnològica crea equips d’alt rendiment i els acompanya en el llançament al mercat de les seves startups. 

Durant el congrés, a part de promocionar aquestes deu empreses, ha organitzat dos esdeveniments. El primer va ser una hackató, a través de Barcelona Digital Talent, per trobar el millor talent digital junior a les àrees de Frontend, Backend i Data Scientist. En l’edició d’aquest any 16 professionals van programar, des de 4YFN, per resoldre el repte plantejat diverses empreses.

El segon esdeveniment va ser un Speed Dating entre els reclutadors i professionals a la recerca d’una oportunitat laboral en l’àmbit digital. Aquestes propostes s’emmarquen dins de l’activitat de Barcelona Digital Talent.