La decisió de la GSMA de cancel·lar el Mobile World Congress (MWC) que s'havia de celebrar a Barcelona entre el 24 i el 27 de febrer per l'alerta de coronavirus -ara Covid-19- ha deixat de cap per avall la ciutat i tots els sectors implicats en el congrés. La pèrdua que suposa aquesta cancel·lació és més que evident -es calcula que havia d'aportar prop d'uns 500 milions d'euros i crear 14.000 llocs nous de treball-, però davant el desastre, les administracions implicades s'han vist obligades a donar un missatge d'unitat molt clar: "Unim esforços per seguir treballant i el Mobile del 2021 serà el millor de la història".
La unitat que es vol vendre ja va quedar palesa la setmana passada durant la roda de premsa a Fira de Barcelona després de conèixer la notícia de la cancel·lació.
Avui, després d'una reunió del president de la Generalitat Quim Torra i el Cercle d’Economia, Pimec, la Cambra de Comerç, Cecot i Foment del Treball, els sindicats UGT i CCOO, Fira de Barcelona, els ajuntaments de Barcelona i de l’Hospitalet, la Delegació del govern espanyol a Catalunya i més d’una vintena d’empreses tecnològiques. Juntament amb Torra també hi han intervingut el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència, Meritxell Budó; la consellera d’Empresa, Àngels Chacón; el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, i el conseller de Treball, Chakir el Homrani, el missatge ha tornat a ser el mateix.
Unim esforços per seguir treballant per la capitalitat tecnològica de Catalunya i Barcelona. Per un MWC 2021 i per la digitalització del país. Als #pressupostos2020 invertim 28M€ en desplegament de fibra òptica i iniciem l’ampliació de Fira de Barcelona amb més de 30M€. pic.twitter.com/eq7jRt0Kmf
— Pere Aragonès (@perearagones) February 17, 2020
D'una banda, el president de la Fira, Pau Relat, "volem reforçar el nostre lligam amb la GSMA per perllongar bastants anys més que estiguin amb nosaltres", de la mateixa manera que tant el president Torra, el vicepresident Aragonès i la consellera Chacón han asseverat que "ja es comença a treballar de cara el Mobile del 2021", i en paraules de l'alcaldessa Ada Colau, "serà el millor de la història". I és que tot el succeït fa aflorar principalment dos dubtes: Qui pagarà els plats trencats de no fer-se el congrés? I un altre: S'acosta la fi del Mobile o realment se superarà aquesta crisi i farem el MWC 2021 i el farem a Barcelona?
Respecte a la primera qüestió, Ada Colau, ha subratllat que no pertoca que les administracions paguin indemnitzacions per la cancel·lació del Mobile World Congress. "En absolut, ningú ho pot plantejar. No hi havia cap causa local, al contrari, estava tot més a punt que mai". I la GSMA? Tot està per veure, perquè el seu conseller delegat, John Hoffman, tira pilotes fora cada vegada que se li pregunta.
Creen una comissió per l'impacte econòmic
Per analitzar tota la problemàtica que la cancel·lació del congrés pot ocasionar, Torra ha anunciat la creació d'una comissió interdepartamental per avaluar l'impacte, en la qual estaran presents les conselleries de Presidència, Economia i Hisenda, Polítiques Digitals i Administració Pública, Empresa i Coneixement, i Treball. Ha indicat que aquesta comissió no només servirà per recollir el discutit aquest dilluns sinó també per posar-se "a disposició d'administracions i agents socials i econòmics afectats" per la cancel·lació de l'MWC "per a qualsevol suggeriment i iniciativa" que els plantegin.
Torra ha remarcat que des del Govern aposten per mantenir el format de la reunió d'aquest dilluns "amb total transparència". En la seva intervenció, el president ha agraït "la imatge d'unitat i energia" que es desprèn de la reunió que s'ha celebrat aquest dilluns a la Generalitat per valorar la suspensió de l'edició d'enguany de l'MWC.
Torra ha emplaçat les autoritats presents a conjurar perquè en l'any 2021 hi hagi "una nova i gran edició" del Mobile i amb l'objectiu que Catalunya es consolidi com un aeroport de connexió digital de referència internacional. "Aquest país ha aconseguit tot allò que es proposa i, per tant, si volem ser un país digital, ho aconseguirem. Ho aconseguirem amb l'esforç de tots i no només perquè sigui un desig que compartim sinó que ens avalen uns anys de treball conjunt ", ha valorat.