El pla de recuperació de Sánchez comença a prendre forma. Aquest dijous la vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, ha presentat l'estratègia per a la digitalització de les petites i mitjanes empreses i autònoms i la primera fase del pla comptarà amb 500 milions per a empreses d'entre 10 i 50 treballadors i que es presentarà com més aviat millor.
En total, el programa de digitalització, que forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, comptarà amb més de 3.000 milions d'euros en inversions entre 2021 i 2023. En aquest sentit, Calviño ha assegurat que és un pla "sense precedents", ja que Espanya mai ha afrontat una inversió d'aquesta "envergadura" en aquesta matèria.
El programa presentat, concretament, atorga un seguit d'ajudes a les empreses amb baix nivell de digitalització perquè inverteixin en solucions existents en el mercat en camps com la gestió de comerç electrònic o proveïdors. Calviño ha assegurat que el govern espanyol ha tingut en compte les opinions dels participants en la consulta, entre els quals figuren les empreses de telecomunicacions, digitalitzadors i les mateixes pimes.
Així mateix, la vicepresidenta ha defensat que Espanya se situa al capdavant d'Europa en l'execució dels fons europeus. També ha avançat que espera que la Llei de startups arribi a consell de ministres en la setmana vinent.
En què consisteixen les ajudes?
La gran pregunta, més enllà dels 500 milions de la primera tanda d'ajudes, és en què consisteixen aquestes ajudes. L'encarregada d'explicar-ho ha estat la secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas, que ha afirmat que el govern espanyol preveu que aquests 500 milions d'euros per a digitalitzar pimes d'entre 10 i 49 empleats amb el kit digital comencin a arribar a les empreses durant el mes de febrer. Artigas ha destacat, en una entrevista amb Europa Press, que l'objectiu és que les ajudes es tramitin en qüestió "de setmanes" i que el termini de dos mesos entre el llançament i el desemborsament s'utilitzarà perquè els digitalitzadors s'inscriguin en el programa i les pimes facin el seu autodiagnòstic digital.
Per al segon, el Govern ha anunciat l'obertura de 50 oficines Accelera Pime per a àmbits rurals, que unides a les 90 ja projectades conformaran una xarxa de 140 quan acabi l'any, on s'assessorarà les empreses interessades en el programa. El kit de digitalització consisteix en un bo de fins a 12.500 euros per a cada empresa que, en aquesta primera fase, podran rebre les empreses que no tinguin un alt nivell de digitalització i amb el qual podran comprar serveis bàsics existents en el mercat en camps com el desenvolupament de xarxes socials i webs, comerç electrònic o ciberseguretat, entre altres.
Com podràs demanar l'ajuda?
Les empreses es podran inscriure en el portal Accelera Pime, on realitzaran un autodiagnòstic de digitalització que els assenyalarà en quins apartats pot progressar. Una vegada rebin el bo tindran sis mesos per a utilitzar-lo en fins a cinc serveis d'un any de durada. L'ajuda s'abonarà en dos trams, una primera que cobrirà el 70% en el moment de la compra i una segona, del 30%, quan passi el període d'ús, per a validar que s'ha emprat per a aquest fi i que la relació i ús s'han mantingut. "Serem molt escrupolosos, molt estrictes en la validació i les comprovacions a posteriori, volem evitar que això vagi a parar a coses diferents", ha advertit Artigas.
La secretària d'Estat ha confiat a més en l'efecte multiplicador d'aquests fons, que poden ajudar a finançar part de projectes de digitalització majors, així com en la solvència del programa. "Aquest programa no neix d'una nit per a una altra. Portem molts mesos, pràcticament tot l'any, dissenyant aquest programa. Ho hem contrastat amb els agents socials, amb els agents econòmics, amb les patronals. Tothom ens ha dit que és la manera de fer-ho", ha recalcat.