La pandèmia del coronavirus ha afectat en gran mesura la majoria dels sectors econòmics. En aquest context, l'àmbit tecnològic oposa resistència i genera més riquesa així com llocs de treball. D'aquesta manera ho ha revelat l'última edició del Baròmetre tecnològic de Catalunya aquest dilluns. Un 40% de les 16.339 que es dediquen a la tecnologia a Catalunya preveu incrementar la facturació aquest any, mentre que la indústria en creixement ha assolit el seu màxim històric de treballadors —amb més de 124.100— superant així el sostre de 115.600 de 2017. L'informe és publicat pel Cercle tecnològic de Catalunya, una fundació que agrupa empreses i entitats del sector amb els col·legis professionals.
"El sector tecnològic és altament competitiu i resistent a la crisi", ha assegurat el president del Centre Tecnològic de Catalunya (CTecno), Joan Ramon Barrera. "La pandèmia ha fet visible a la resta de la societat que la digitalització i la innovació són una via imprescindible per a qualsevol país", ha remarcat el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró, comparant aquest procés amb el de la industrialització.
Si posem el focus en les companyies no dedicades al sector un 58% preveuen perdudes respecte al 2019, i si ho fem en les que no es dediquen al sector i a més no tenen un departament per a noves tecnologies la xifra de perjudicades es dispara al 72%.
Entre els principals reptes que ha presentat el sector en els últims anys hi ha la falta de treballadors qualificats, i aquest any no ha canviat. Més d'un 68% de les enquestades asseguren que podrien fer créixer encara més el seu volum de negoci si "la disponibilitat de talent no fos un problema". En el cas de les dones és encara més accentuat el problema, donat que només ocupen un 8,6% de les feines tècniques de la comunitat catalana.
El MWC, essencial en el posicionament de la marca de Catalunya
El sector té un volum de facturació total aproximat de 18.325 milions d'euros, un 7,3% del PIB de Catalunya. "Som motor i aportem efecte multiplicador", ha manifestat Barrera. El 2019, un 72,5% de les empreses TIC catalanes van créixer, un 28,8% de les quals ho va fer amb un increment de la facturació superior al 5%.
En els últims cinc anys, l'ecosistema tecnològic ha crescut a un ritme del 50%, molt més gran que el de qualsevol altre sector econòmic, evidenciant així el seu potencial fins i tot en un any en què s'ha hagut de cancel·lar el Mobile World Congress (MWC), principal focus d'atracció tecnològica. En aquest sentit, Puigneró ha assegurat que el MWC ha estat i és una peça "fonamental" en el posicionament de marca de Catalunya i ha deixat una "herència tecnològica", en forma d'emprenedoria, noves empreses i atracció d'inversions.