Telefónica ha accelerat el seu creixement en el primer trimestre de 2022, període en el qual ha aconseguit elevar els ingressos en tots els mercats en els quals opera i en el qual ha obtingut un benefici net de 706 milions d'euros. En els tres primers mesos de l'any, la companyia també ha progressat en l'execució del seu pla estratègic, amb la consecució de noves fites orientades a la creació de valor. En aquest terreny ha destacat el tancament de l'adquisició dels actius mòbils d’Oi al Brasil, que generarà unes sinergies d'uns 1.000 milions d'euros. A més, també cal destacar els acords assolits a Espanya respecte als drets d'emissió de LaLiga, amb una rebaixa en els costos nets del 15% després de l'acord amb DAZN, la millora de la xarxa a Alemanya, els avanços en el procés de creació de vehicles de fibra a Espanya i el Regne Unit, o l'adquisició de la britànica Incremental per part de Telefónica Tech, a la qual s'ha sumat BE-terna aquesta mateixa setmana.
En aquesta línia, el president de la companyia, José María Álvarez-Pallete, ha assegurat que “el sòlid començament d'any protagonitzat per Telefónica en un escenari de tensions inflacionistes i inestabilitat geopolítica evidència la fortalesa de la companyia per a fer front a les situacions més adverses. Una vegada més, es confirma que el pla estratègic del Grup és encertat i representa un full de ruta vàlid i robust per a poder continuar donant el millor servei als nostres clients”.
En l'apartat dels ingressos, durant el primer trimestre la companyia ha obtingut un total de 10.883 milions d'euros, incloent-hi el 50% de la societat conjunta creada al Regne Unit (VMO2), la qual cosa representa un creixement del 3,2% respecte al mateix període de 2021. En termes reportats, el creixement dels ingressos s'ha estès per tots els mercats en els quals opera el grup, amb increments de doble dígit al Brasil (+18,1%) i Llatinoamèrica (+10,9%), per a un total de 9.410 milions. D'aquests ingressos, el 73% procedeix ja de la connectivitat de banda ampla i els serveis digitals, amb un increment de 2,1 punts percentuals respecte al mateix període de 2021.
El resultat operatiu abans d'amortitzacions (OIBDA) ha augmentat un 2,1%, fins als 3.753 milions d'euros, considerant el 50% de VMO2. En termes reportats s'ha situat en els 3.199 milions d'euros, de nou amb augments de doble dígit al Brasil (+14,6%) i Hispam (+50,7%). A més, per primera vegada en els últims anys, l'evolució favorable dels tipus de canvi ha tingut un efecte positiu alhora en els ingressos i en OIBDA en el mateix trimestre, amb una aportació de 242 milions en les vendes i de 95 milions en el resultat operatiu abans d'amortitzacions.
Per mercats, Espanya ha representat el 28% dels ingressos obtinguts per la companyia; Hispam, el 20%; el Brasil, el 18%; Alemanya, el 18%; i el Regne Unit, el 14%. També per mercats, el 30% de l'OIBDA ha procedit d'Espanya; el 21%, del Brasil; el 16%, d'Alemanya; el 16%, d’Hispam; i el 15%, del Regne Unit.
El creixement tant dels ingressos com de l’OIBDA camina en la senda del compliment dels objectius financers marcats per la companyia per al conjunt de l'any, consistents a aconseguir un creixement d'un dígit baix en tots dos apartats de manera orgànica. El mateix ocorre amb la ràtio inversió (CapEx) sobre vendes, que s'ha situat en el 12%, enfront de l'objectiu anual que assoleixi una proporció de fins al 15%.
Es multiplica per 15 la generació de caixa
Durant els tres primers mesos de l'any, Telefónica ha reportat una generació lliure de caixa de 513 milions d'euros incloent els arrendaments, 15,5 vegades més que en el primer trimestre de 2021 per les subhastes d'espectre afrontades durant els primers mesos del passat exercici. La inversió (CapEx) ha descendit un 4,9% de manera orgànica, fins als 1.320 milions d'euros, incloent-hi el 50% de VMO2, mentre que la caixa operativa (OIBDA – CapEX) ha crescut un 6,4%, també de manera orgànica, fins als 2.433 milions d'euros.
Al tancament del primer trimestre, Telefónica compta amb una sòlida situació financera que li permet afrontar l'actual escenari de tensions inflacionistes i de pujades dels tipus d'interès, una posició que es beneficia igualment de les eficiències derivades del nou model de negoci. Malgrat la pressió de la inflació en totes les regions en les quals la companyia opera, tant els ingressos com l’OIBDA han crescut de manera seqüencial en totes elles, i el 80% dels ingressos incorpora mecanismes en les tarifes que protegeixen contra aquest efecte. A més, Telefónica compta amb dècades d'experiència en mercats amb altes taxes d'inflació.
El deute financer net, per la seva part, s'ha reduït fins als 27.453 milions d'euros, un 23,3% menys que el març de 2021. Del total del deute, més del 80% és a tipus fix, amb el que la companyia es troba protegida davant el possible encariment dels costos de finançament, i la vida mitjana del deute aconsegueix els 12,9 anys. A més, Telefónica posseeix una important posició de liquiditat, que assoleix els 22.302 milions d'euros, i té coberts els seus venciments fins més enllà de 2024.