Telefónica va disparar un 118% el seu benefici durant el primer trimestre d'aquest any respecte al mateix període de l'exercici anterior, fins als 886 milions d'euros. La multinacional espanyola, segons explica en la nota remesa aquest dijous a la Comissió Nacional del Mercat de Valors, s'ha beneficiat d'una eficiència més gran en la gestió i millors tipus de canvi respecte a finals de 2020, encara que aquests van mantenir un "notable" impacte en els comptes, igual que la Covid-19.
El benefici operatiu abans d'amortitzacions (Oibda) va ser de 3.417 milions d'euros, amb un increment orgànic del 0,3% respecte al mateix període de l'any anterior, a causa de la reducció de les despeses operatives en un 9%. En termes interanuals, l'Oibda va descendir un 9%, en part per l'efecte dels tipus de canvi, que van tenir un impacte negatiu de 288 milions d'euros i la pandèmia de la Covid-19, amb un impacte negatiu quantificat en 129 milions d'euros.
Facturació
En relació amb la facturació, Telefónica va ingressar 10.340 milions d'euros, un 9% menys que en el mateix període de 2020 i un 1,3% menys en termes orgànics, el que suposa un descens menor que en altres trimestres propiciat per les mateixes raons: un impacte negatiu de 754 milions d'euros en els tipus de canvi i de 280 milions d'euros per la pandèmia. Entre les partides positives, destaca un augment d'accessos d'un 1,5% per arribar a 347,4 milions i el creixement del segment de serveis digitals.
El president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, ha assenyalat que els resultats "reflecteixen l'encert" del pla estratègic i la capacitat d'execució de la companyia per aconseguir un creixement sostenible i rendible impulsat pels serveis tecnològics i "desplegament de les millors xarxes i serveis". Álvarez-Pallete ha assegurat que la companyia avança en el compliment dels seus objectius financers per a aquest any sense descuidar la seva transformació a llarg termini.
Mercats estratègics
Els quatre mercats considerats estratègics en el nou pla (Alemanya, Brasil, Espanya i Regne Unit) van aglutinar el 78% dels ingressos i el 88% de l'Oibda, mentre que l'altre 19% dels ingressos i el 12% de l'Oibda procedeixen a Telefónica Hispam (un 3% dels ingressos es classifica en 'd'altres').
Per geografies, Espanya va ser el mercat que va generar un percentatge més gran tant d'ingressos com Oibda. En facturació, el país peninsular va aportar el 29% de la facturació, seguida d'Alemanya, amb el 18%, i el Brasil, 16%, i el Regne Unit, 15%. D'altra banda, el 35% de l'Oibda va procedir d'Espanya, seguida del Brasil, que va aportar el 21%, i el Regne Unit i Alemanya, ambdues amb el 16%.
El deute, en descens
Telefónica ha continuat generant caixa a un alt nivell, encara que gran part ha estat consumida per les subhastes d'espectre a Xile, Espanya i el Regne Unit. D'excloure aquestes, la generació de caixa hauria estat en 727 milions d'euros, un 201,4% per sobre del primer trimestre de 2020, però en incloure-les es queda en 33 milions d'euros, un 85% menys que fa un any. No obstant això, Telefónica compta amb gairebé 20.000 milions de liquiditat i ha refinançat 2.822 milions d'euros en el trimestre.
El deute a tancament de trimestre era de 35.796 milions d'euros, la qual cosa suposa una reducció interanual del 6,4%. Tanmateix, quan es materialitzin les operacions pendents, la companyia preveu una caiguda del deute en 9.000 milions d'euros fins als 26.000 milions, la qual cosa equival a la meitat del deute del grup el 2016, quan Álvarez-Pallete va arribar a la presidència.
Serveis tecnològics
La divisió de serveis tecnològics Tech ha registrat un augment d'ingressos del 25,1% fins als 166 milions d'euros. La companyia continua amb la transferència de negocis i actius, així com el procés de migració de serveis a la nova societat mentre busca ampliar el seu perímetre mentre ofereix els seus serveis a més de 5,5 milions de clients empresarials. En concret, la companyia ha destacat l'acompliment de la unitat de Nube i Ciber, que ha experimentat un creixement interanual del 33%.
Telefónica ha protagonitzat algunes de les principals operacions del grup: la venda de les torres de Telxius per 7.700 milions d'euros, la creació de vehicles de fibra conjunts al Brasil, Alemanya i Xile i la més recent amb l'intercanvi de quatre centres de dades per l'entrada a Nabias.
La companyia va acabar el trimestre amb 137,1 milions d'unitats immobiliàries passades per fibra, un 6% més que entre gener i març de 2020. Alguna cosa menys de la meitat d'aquestes (63 milions), discorren per xarxes pròpies. Els increments de clients en el segment minoristes que aposten per ultra banda ampla o fibra fins i tot a la llar són més significatius, ja que assoleixen el 8,2% i el 23,5%, respectivament.
Quant als accionistes, Telefónica lliurarà al juny els 0,15 euros restants del seu dividend a compte a càrrec de 2020, mentre que el dividend de 2021 es pagarà el desembre (0,15 euros) i el juliol de 2022 (0,15 euros), encara que ho haurà d'aprovar prèviament la junta d'accionistes.