Telefónica ha obtingut un benefici rècord de 7.743 milions d'euros en el segon trimestre de 2021. Aquest històric resultat és conseqüència de les plusvàlues provinents del tancament de la fusió d'O2 i Virgin Media al Regne Unit i de la venda de les torres de Telxius. Alhora, les xifres aconseguides en la primera meitat de l'exercici recullen els efectes favorables aconseguits gràcies a la gestió aplicada, que s'estan traduint en una progressiva tornada cap al creixement i en una eficiència més gran.
En l'apartat dels ingressos, Telefónica ha facturat 20.305 milions, un 6,5% menys que al mateix exercici de l'any anterior, que seria un 0,9% més si no s'haguessin tingut en compte els canvis de moneda. El descens d'ingressos ha estat menor en aquest segon trimestre que en el primer quan la xifra de negoci va assolir 9.964 milions d'euros, un 3,6 % menys que en el mateix trimestre de l'any passat.
A més, l'acabament d'aquestes transaccions també ha propiciat una històrica reducció del deute financer net del grup, que acabo el mes de juny en els 26.200 milions d'euros, un 29,5% per sota de la de juny de 2020. En els últims cinc anys, el deute de la companyia ha estat rebaixat a la meitat, des dels més de 52.000 milions d'euros registrats a juny de 2016.
Alhora, les plusvàlues procedents de les operacions han reforçat el balanç del grup, que compta ara amb una estructura de capital més eficient que incrementa la qualitat del valor de la companyia, amb un augment del patrimoni net superior als 10.000 milions d'euros. Telefónica compta a més amb una sòlida posició de liquiditat, que augmenta fins als 26.924 milions d'euros.
"Aquests resultats demostren que Telefónica està en la senda correcta, executant el seu pla estratègic com a accelerador crític en el procés de transformació de la companyia. Telefónica consolida el seu lideratge com una companyia que aprofita totes les oportunitats que ofereix la revolució digital, com una companyia responsable, sostenible i apostant sempre per l'excel·lència operativa", assegura el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete.
Per regions, la variació de la facturació ha estat desigual, ja que si a Espanya es va mantenir pràcticament constant respecte al mateix semestre de l'any passat, a Alemanya va créixer un 2,9 %, mentre que al Brasil, Hispam i el Regne Unit, va caure un 16,1 %, un 3,4 % i un 22 %, respectivament.
Quant a la facturació, destaca la de Telefónica Tech, la nova unitat tecnològica que ha creat el grup d'acord amb el pla estratègic que va aprovar el 2019, que ha crescut en el semestre un 25,9% respecte a l'any passat, en assolir els 369 milions d'euros. Es dona la circumstància que al Regne Unit van caure els ingressos un 22 %, a causa dels efectes de la fusió que va entrar en vigor al juny.
Augment dels objectius
Gràcies a la favorable evolució del negoci en el primer semestre i les bones perspectives per a la segona meitat de l'any, Telefónica ha elevat els seus objectius financers per a 2021. Ara la companyia considera que es mouran entre l'estabilització i un lleuger creixement. A més, manté la tornada a un nivell normalitzat d'inversió sobre vendes de fins al 15%.
A més, Telefónica ha confirmat la seva remuneració a l'accionista el 2021 amb un dividend de 0,30 euros que serà abonat en dos trams, 0,15 euros el desembre d'aquest any i uns altres 0,15 euros el juny de 2022, mitjançant la fórmula de dividend flexible. Com a novetat, la companyia ha anunciat que proposarà als accionistes l'amortització del 0,7% del capital que tenia en autocartera amb data 30 de juny de 2021.