Els teletreballadors es van multiplicar gairebé per 5 durant la pandèmia del coronavirus per la necessitat de complir el confinament. El que al principi va suposar un problema per a algunes empreses —que havien de reformular els seus mètodes de treball per adaptar-los als mitjans telemàtics— ara suposa un avantatge. I és que pràcticament la meitat de les companyies (el 49,5%) afirma que la productivitat dels seus treballadors ha augmentat gràcies al teletreball. Així ho afirma un informe realitzat per Alares sobre el teletreball i la flexibilitat en temps de coronavirus.

Del total d'empreses enquestades, el 56% ha implementat la modalitat de teletreball durant el confinament per a tota la plantilla i el 41,67% l'ha implantat per a una part. L'informe assenyala que el 28% de les empreses ha establert procediments específics per mesurar la productivitat del treball en remot i que un 35,6% ha mantingut els mateixos resultats que abans de l'estat d'alarma. D'altra banda, l'estudi remarca que existeix una relació positiva entre flexibilitat i la disminució de l'absentisme, segons el 54,6% de les companyies enquestades.

Un 75,76% de les companyies ha establert protocols de comunicació per afavorir el contacte permanent amb els equips de treball, evitant així alguns dels hàndicaps d'aquesta modalitat, com poden ser l'aïllament, la solitud o la disminució del sentiment de pertinença.

"Ha vingut per quedar-se"

També, gairebé un 40% de les empreses ha afavorit la flexibilitat horària de tota la seva plantilla. La directora de la fundació Alares i impulsora d'aquest informe, Mar Aguilera, ha afirmat que les empreses que aposten per cuidar els seus treballadors proporcionant-los serveis que milloren la seva qualitat de vida "obtenen millors resultats que deriven en una millora de la competitivitat a tots els nivells".

De l'informe també es desprèn que —a l'hora d'implementar el teletreball— el 28,2% dóna preferència a les persones que presenten factors de risc davant la Covid-19; un 23% té en compte les persones amb menors en edat escolar; mentre que el 17,9% ho fa amb els empleats que tenen a càrrec familiars dependents o amb discapacitat. Un 14% té en compte quan aquests s'ocupen dels seus majors.

El president d'Alares, Javier Benavente, ha deixat clar que el teletreball "ha vingut per quedar-se", igual com les noves formes de benestar dels treballadors.

 

Imatge principal: Pla mitjà d'una dona fent teletreball. Foto: ACN