El teletreball és determinant per al 52% d'enquestats a l'hora de canviar de feina, segons un estudi de la consultora Robert Walters, i el 68% creu que podria ser més productiu si tingués la possibilitat de treballar des de casa.
L'Associació per a la Investigació de Mitjans de Comunicació (AIMC) ha acabat en un altre estudi, la 24 Edició de Navegants a la Xarxa, que el teletreball segueix, però tendeix al model mixt (alternar l'oficina i la casa): el 57,8% d'enquestats que treballen creuen que la seva feina és compatible amb teletreballar; d'ells, el 71,5% teletreballa ara, encara que sigui parcialment --uns nivells similars a 2020-.
Tanmateix, els que treballen en remot sempre des de casa han disminuït del 24,9% el 2020 a l'11,8% el 2021, mentre que el model mixt ha crescut 15 punts l'últim any, assolint el 59,7%, segons AIMC.
Les companyies tecnològiques han estat en bona mesura les que han mantingut l'opció del teletreball en gran manera, fins i tot a temps complet i sense necessitat d'una presència regular en l'oficina.
Per exemple, la companyia de planificació digital de casaments The Knot Worldwide, amb ocinas a Barcelona, manté actualment l'opció de treballar 100% en remot els seus empleats.
Un altre exemple està en els empleats de Microsoft, segons l'informe Work Trend Index de 2022: el 57% d'espanyols prioritza la flexibilitat i el benestar per escollir un feina, davant el 53% de treballadors de la companyia a la resta del món; i el 86% d'empleats a Espanya es consideren tant o més productius treballant en format híbrid.
Però un dels casos més destacats s'ha donat a la banca: BBVA va anunciar a finals de març la implantació definitiva d'un model híbrid de treball presencial i en remot, una mesura que implica que els empleats puguin teletreballar fins al 40% del seu temps, sempre que sigui possible en funció de la naturalesa del lloc.