La tensió a Ucraïna, més enllà de provocar grans tensions polítiques en els últims dies entre, sobretot, la Unió Europea i els Estats Units amb Rússia està deixant moltes més afectacions pel camí. Un d'aquests exemples és la reacció dels mercats, ja que està provocant grans desconfiances que, a la postre, provoquen grans caigudes bursàtils. Aquest dilluns ha estat una altra jornada marcada pels números vermells arreu del món i, per exemple, ha deixat l'Ibex-35, l'indicador més important d'Espanya, amb la important caiguda des de setembre de 2020. Concretament, avui la borsa espanyola ha registrat una caiguda del -3,18%, acostant-se així fins als 8.400 punts després de perdre un total de 276,9 punts, un nivell similar al registrat el passat 22 de desembre. Amb avui, l'Ibex ja ha perdut un 3,4% en el que portem de 2022. Dels grans valors de la borsa espanyola només ha pujat Telefónica, el 0,46%, després que Vodafone anunciés el seu interès en una companyia italiana, mentre que el Santander ha perdut el 4,53%; BBVA el 3,47%; Inditex el 3,38%; Repsol el 2,25% i Iberdrola l'1,74%.
A l'altra banda de l'atlàntic, a Nova York, Wall Street també ha obert la sessió del dilluns en vermell i el Dow Jones d'Industrials, el seu principal indicador, cau un 1,66%, en una la pitjor etapa de l'indicador des de principis de 2020, just quan es va iniciar la pandèmia de la Covid. De fet, l'inici de la sessió ha estat tan dramàtic que només mitja hora després de l'inici de les operacions a la Borsa de Nova York, el Dow Jones queia un total de 568,88 punts, fins als 33.696,49, mentre que el selectiu S&P 500 perdia un 2,06% fins als 4.307,41 punts. Per part seva, l'índex compost del mercat Nasdaq sofria la pitjor caiguda i es deixava un 2,57%. De fet, amb la jornada d'avui, Wall Street enllaça el seu setè dia de vendes massives a l'espera de la reunió que celebrarà aquest dimarts i dimecres la Reserva Federal analitzant la tanda de resultats trimestrals.
Europa tanca en vermell
Si tornem a Europa, les xifres no canvien gaire. París també ha tancat en negatiu, de fet podríem dir que ha patit un gran daltabaix , ja que el CAC-40, el seu principal indicador, ha perdut un 3,97% i ha tancat per sota del llindar simbòlic dels 7.000 punts. Ara bé, el dia no ha començat així perquè tot i començar la sessió a la baixa, momentàniament s'ha situat per sobre de la xifra de tancament de divendres passat, però l'alegria no ha durat massa i ja ha marcat una clara tendència a la baixa, principalment a causa de la tensió a Ucraïna. Des que ha començat el 2022, la borsa de París ja ha perdut un 4,73% i en l'última setmana, la caiguda és encara major, del 5,37%. A Frankfurt, la principal borsa d'Alemanya, les coses han anat pel mateix camí, el pedregar. El DAX 40 ha tancat aquest dilluns amb una caiguda del 3,80%, davant el temor a les pujades dels tipus d'interès i les tensions entre Rússia i Ucraïna i tots els valors que componen el DAX 40 han tancat amb pèrdues. Exactament el mateix ha passat a Milà, on el FTSE MIB s'ha enfonsat un 4,02%, fins a situar-se en 25.972,90 punts, també a causa del conflicte a Ucraïna i llastrada pel sector industrial. Com ha passat a Alemanya, tots els valors del selectiu han tancat en vermell, liderats pel grup automobilístic Stellantis, que ha registrat la caiguda més gran amb un -7,39%.
A l'Àsia les jornades han estat diferents i han tancat amb nombres mixtos. L'índex de referència de la Borsa de Hong Kong, el Hang Seng, ha tancat amb pèrdues de l'1,24% arrossegada per la caiguda de les tecnològiques, que han seguit la tendència a la baixa a escala global. El selectiu ha cedit 309,09 punts fins als 24.656,46. A la Xina continental, però els principals índexs han tancat en verd, encara que sense grans pujades. Per una part, Xangai ha tancat amb guanys del 0,04%, i, per l'altra, Shenzhen, ha pujat un 0,37%. Fora de la Xina, la resta de mercats han tancat en negatiu davant la incertesa de la reunió de la Reserva Federal americana, això no obstant, no s'acosten a les pèrdues europees. A Singapur, la Borsa de la ciutat-Estat ha cedit un 0,35%, a Indonèsia, Jakarta ha caigut un 1,06% i a Malàisia, Kuala Lumpur s'ha deixat un 0,34%.